full screen background image

28 octombrie – Fruntași la internet

În cazul în care n-ați aflat deja, pe 29 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională a Internetului. E ziua în care în urmă cu 47 de ani se trimitea pentru prima oară un mesaj de la un calculator la altul. La cât de bine se pricep copiii și adolescenții noștri în a naviga pe diferite site-uri, ai putea crede că plaiurile mioritice sunt cele pe care s-a întâmplat prima dată acest lucru. De fapt, s-a petrecut în California, România intrând în era internetului în urmă cu doar 16 ani. Deși decalajul la start a fost de 31 de ani, românii au evoluat foarte rapid. Ajutați, bineînțeles, de companiile de profil care au poziționat țara noastră pe primul loc în Europa la viteza internetului și pe locul 6 în lume, într-un clasament făcut acum doi ani.

Și cu o așa viteză, cum oare să te faci de râs și să nu faci cadou copilului căruia tocmai i-ai tăiat moțul o tabletă? Doar nu vrei să rămână în urma generației lui! Și, uite așa, se ajunge la faptul că 54% dintre copii folosesc cu iscusință internetul, în timp ce adolescenții mai au puțin și ating suta. Pentru că 70% dintre ei sunt mari călători pe internet.

Nu-i rău, dacă ne gândim că trăim într-o eră în care informația și viteza cu care o primim, pot face diferența. Doar că informația nu e tot timpul cea care ar trebui accesată. Și dacă, totuși, a fost accesată, nu e suficient de bine procesată… asta dacă e să vorbim în termenii internauților. Vorbind pe limba părinților, bucuria ar putea fi puțin mai rezervată, legat de abilitățile copiilor într-ale internetului…
Oricum, dacă am face un concurs în care ar participa părintele alături de copil și am compara ce știe părintele despre propriul copil în privința activității pe internet și ce declară copilul legat de aceeași activitate… părintele ar cauza dezastrul echipei. Pentru că declară cu mâna pe inimă că procentele amintite sunt exagerate. Că trebuie împărțite la 3 pentru a avea rezulatul corect. Că mult mai puțini sunt tinerii și copiii ce accesează internetul. Iar faptul că un copil petrece circa 23 de ore pe săptămână la calculator, doar bulgarii surclasându-ne la acest capitol, e chiar de poveste. Doar că părinții uită că mai tinerii de azi nu mai cred în povești. Pentru că nu le-au prea citit, timpul fiind ocupat cu internetul…

Fără să mai lungim povestea și s-o mai îngreunăm cu cifre, tragem concluzia. În zi de sărbătoare a internetului, îi recunoaștem meritele, fiind însă rezervați în ceea ce privește felul în care părinții controlează timpul și calitatea celor petrecute pe internet. Închei, urând accesări inteligente tuturor, însoțite, bineînțeles, de doze de educație!

comments

comments




Leave a Reply

avatar