full screen background image

O nouă iniţiativă a senatorului Donţu: Comportamentul de intimidare, considerat abatere disciplinară

Comportamentul de intimidare sau persecutare, denumit ‘bullying’, este considerat a fi “abatere disciplinară”, potrivit unei inițiative legislative depuse la Senat de social-democratul Ovidiu Donțu.

Actul normativ își propune să prevină și să combată fenomenul de bullying, acest comportament fiind caracterizat prin fapte de hărțuire verbală, de folosire a forței, amenințare, constrângere, abuzare, intimidare sau dominare agresivă, săvârșite cu intenție și în mod repetat.

Comportamentul ‘bullying’ are ca scop afectarea mintală, emoțională ori a imaginii și a reputației victimei, dar și “formarea, impunerea sau menținerea unei percepții privind superioritatea agresorului, pe de o parte, și a inferiorității victimei, pe de altă parte”, iar dacă comportamentul de intimidare sau persecutare este săvârșit de un grup de persoane este denumit ‘mobbing’.

În propunerea de lege se precizează că o faptă aparține unui comportament ‘bullying’ în situația în care agresiunea este motivată de diferențele de clasă socială, rasă, religie, opțiuni politice, sex, orientare sexuală, dar și de aspectul, comportamentul, limbajul corpului, personalitatea, reputația, descendența, puterea, mărimea sau capacitatea victimei.

Angajatorii sau, după caz, persoanele ori forurile interne care dispun de prerogativa disciplinară din toate domeniile de activitate au obligația (dacă în autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane, indiferent de forma de încadrare) să desemneze o persoană, din subordinea directă a acestora, căreia să i se poată face cunoscute cazurile de bullying sau mobbing, după caz.

O altă obligație este cea de modificare a regulamentelor interne în sensul introducerii faptelor de bullying ca abateri disciplinare și de a institui măsuri pentru prevenirea, combaterea, cercetarea și sancționarea unor astfel de comportamente, precum și instituirea procedurii răspunderii disciplinare, în unitățile unde aceasta nu este reglementată.

Nerespectarea acestor obligații, precum și sesizarea abuzivă și nejustificată privind cazurile de bullying, “făcută cu scopul de a șicana”, constituie, de asemenea, abatere disciplinară.

“În situația în care în cadrul unității nu își desfășoară activitatea psihologi ori sociologi cu experiență în acest domeniu, se pot încheia contracte de prestări servicii psihologice”, se mai precizează în proiect.

În expunerea de motive a propunerii de lege, Ovidiu Donțu opinează că “fiecăruia i-a fost dat să întâlnească, la un moment dat, astfel de persoane” și că unul dintre principalele efecte ale bullying-ului este “creșterea riscului de suicid”.

“Este un fenomen despre care începe să se vorbească și în țara noastră. (…) Este îmbucurător faptul că autoritățile încep să conștientizeze aspectele negative ale acestui comportament. (…) Apreciez că adoptarea acestui demers legislativ poate conduce la o reconsiderare a modului de abordare a relațiilor interumane, mod care, într-o societate și civilizație marcate de un accentuat dinamism, derapează de multe ori de la unul normal”, afirmă Donțu.

Senatul va analiza această propunere de lege, în calitate de primă Cameră sesizată.

comments

comments




Leave a Reply

avatar