full screen background image

Ziua Armatei Române, sărbătorită în toată ţara printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare

Ziua Armatei României este sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români.

În Bucureşti, marţi, începând cu ora 8.30, au loc ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol.

Între orele 9.00 şi 16.00 are loc Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, iar începând cu ora 18.30, are loc retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea, Statul Major al Forţelor Terestre, potrivit MAPN.

La ora 19.30, va fi prezentată noua uniformă militară combat a Armatei României, la Palatul Cercului Militar Naţional.

Totodată, în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, militari din structuri ale vânătorilor de munte reconstituie marşul executat de primul batalion de vânători de munte, pe traseul Bucureşti (Mormântul Ostaşului Necunoscut) – Târgu Neamţ – Braşov.

Manifestări au loc şi la Satu Mare. Astfel, între orele 10.00 şi 12.00, este organizat un marş pe traseul Tătăreşti – Ruseni şi vor fi depuse coroane de flori la monumentele de pe traseu. La ora 9.00 are loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român.

La Carei, activităţile se vor desfăşura după următorul program: organizarea unui marş pe traseul Supuru de Sus – Supuru de Jos – Acâş – Carei; la ora 11.00, are loc o ceremonie militară şi religioasă la Ansamblul Monumental Glorie Ostaşului Român; la ora 12.30 – videoconferinţă cu militarii români aflaţi în teatre de operaţii, la palatul din Parcul Karoly, iar la ora 13.00, vor fi exerciţii demonstrative, expoziţii şi spectacol cultural, în Parcul Karoly.

Cu acelaşi prilej vor fi organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina.

La Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, va avea loc ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad.

La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza