full screen background image

Vaccinul BCG lipseşte din maternitatea din Câmpulung Moldovenesc

În timp ce Ministerul Sănătăţii acuză „campaniile iresponsabile” împotriva vaccinării, părinţii care vor să-şi imunizeze copiii sunt în imposabilitatea de a o face pentru că serurile lipsesc. Cel puţin cel împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, care nu mai există de luni bune în multe dintre maternităţile din ţară. Ministerul Sănătăţii promite că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, în unităţile medicale.

Vaccinul lipseşte din Maternitatea Câmpulung Moldovenesc de două săptămâni şi nici Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu-l mai are în stoc, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu.

Zorescu susţine că, după ce vor fi repartizate dozele de vaccin, se va relua vaccinarea nou-născuţilor. Potrivit acestuia, vaccinarea ulterioară reprezintă un efort suplimentar al reţelei sanitare precizând că, în acest sens, vor fi organizate puncte de vaccinare întrucât administrarea vaccinului BCG necesită o tehnică specială, dar şi pentru o utilizare judicioasă a vaccinului în condiţiile în care vaccinul este ambalat într-o fiolă, ce conţine 20 de doze.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, promite, în schimb, că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, la maternităţile din ţară. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naţionale de imunizare. Tot atunci se menţiona că vaccinul BCG va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni şi că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziţie.

Vaccinul BCG este cumpărat de către Ministerul Sănătăţii şi este distribuit în ţară prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, fiind făcut, gratuit, nou-născuţilor în maternităţi.

Vaccinul BCG se administrează la două – şapte zile de la naştere copiilor cu greutatea mai mare de 2.500 de grame.

comments

comments




Leave a Reply

avatar