full screen background image

Despre osteoporoză, cu medicul Francisc Danelciuc, fiziokinetoterapeut!

Vineri, 21 octombrie, a fost Ziua Mondiala a Osteoporozei, ocazie cu care medicul Francisc Danelciuc, fiziokinetoterapeut, a vorbit la VIVA FM despre această boală care afectează foarte multe persoane, femei în mod special.

În Romania, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu varsta de peste 50 de ani) se confrunta cu probleme legate de fragilitatea oaselor.

Denumită adesea o “boală tacută”, osteoporoza reprezintă o problemă globală din ce în ce mai importantă, pe masură ce populația lumii este în creștere și, în același timp, în proces de îmbătrânire.

Circa 30% dintre femeile aflate la menopauză din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu osteoporoză.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat recent osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică.

Durerea, neputința și pierderea independenței asociate cu osteoporoza complicată cu fracturi pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale a femeilor afectate și pot reduce calitatea vieții.

Fracturile, în special la nivelul șoldului, pot fi devastatoare, ratele de mortalitate raportate fiind de până la 20-24%, în primul an de după fractura la șold.

Alături de o dietă adecvată și de efectuarea unor exerciții fizice, tratamentele medicamentoase pot ajuta la încetinirea pierderii de masă osoasă și pot reduce riscul de fracturare.

Totuși, în ciuda disponibilității tratamentelor pentru osteoporoză de mai bine de 10 ani, riscul pentru apariția fracturilor osteoporotice de-a lungul vieții rămâne ridicat, de 30-50% în cazul femeilor și 15-30% în cazul bărbaților, din cauza faptului că femeile nu sunt aderente la tratament.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar