full screen background image

19 octombrie – Nu dau vina pe măgar!

Zarvă mare prin curtea școlii, în ultima vreme! Nu vă imaginați că ar fi zarvă pentru că școlile și-ar fi schimbat regulamentele de ordine interioară și le permit elevilor să se joace în curte în timpul pauzelor. Nicidecum! Curțile rămân la fel de tăcute, în compensație pentru îmbulzeala de 10 minute de pe holurile școlilor.

Zarvă mare, dar la nivel… superior. La nivel de conducere. Pentru că, în această perioadă, managerii de instituții de învățamânt cu state vechi sau cei care aspiră la o astfel de funcții se întrec. Adică participă la concurs. Un concurs aplaudat de unii și contestat de alții. Ca tot ce e nou și rupe din liniștea pe care ți-o dau vechile obiceiuri, ce au devenit confortabile în timp.

Concursul pentru postul de director sau director adjunct de școală de anul acesta este nou-nouț! Nu mai mai vrea să fie nici pe pile, nici pe afinități politice. Cel puțin la nivel declarativ. Totul e pe competențe… monitorizate audio și video, la nivel central

Concurs, deci… După înscrierea pe o platformă – care a dat ceva dureri de cap unora dintre directorii zilelor noastre, ce sunt mai puțin buni prieteni ai calculatorului, într-o eră a informaticii- a urmat concursul scris. Grilă. Variantă unică de răspuns. 60 de întrebări ce vizau aptitudinile cognitive şi competențele manageriale ale candidaților. Ambele cu o pondere de 50%”, potrivit Ministerului Educației. Eeei…! Și de aici veni zarva. Pentru că unele întrebări li s-au părut atât de penibile, unora, încât nu s-au mai putut concentra și au picat testul. De pildă, cea mai discutată a fost întrebarea cu măgarul, legată de ce are urechiatul întodeauna. Bineînțeles că unii s-au gândit la grajd și nicidecum la copite. Căci e mai importantă o casă, decât ce porți în picioare. Așa cum alții la întrebarea “Ce au pantofii întotdeuna?” au spus că tocuri, tocmai pentru că pentru ei nu e important doar ce porți în picioare, ci și eleganța pe care o ai pe holurile școlii.

Mie, drept să vă spun, mi s-au părut interesante întrebările acestea atât de contestate. Formulate astfel încât să testeze capacitatea de clasificare, comparare, asociere… e drept că puțin cam jucăușe și fără să fie scrobite precum cămașa unui director de școală. La urma urmei, jocul e cel care ne-a ajutat în toate timpurile să învățăm mai mult, cu ușurință, indiferent de vârstă, chiar dacă o recunoaștem sau nu. Așa cum jocul ne învață și faptul că, dacă tot am participat, deși am pierdut, e recomandat să ne asumăm totul ca pe o experiență, fără a-i învinovăți pe ceilalți pentru eșec. Nicidecum pe măgar…

Zi competitivă să aveți! În competiție cu dumneavoastră înșivă. Succesul poate veni și din consumarea dozei de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar