full screen background image

Super protecţie pentru şefii de sindicate

În timpul mandatului şi încă doi ani după aceea liderii de sindicate nu pot fi concediaţi chiar dacă prestaţia profesională a acestora nu corespunde cerinţelor din fişa postului. Ideea, promovată de PSD şi UDMR, a devenit acum literă de lege, Camera Deputaţilor votând un proiect în acest sens care fusese deja respins de Preşedinţie.

Deputaţii au dat, marţi, votul final la legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr.62/2011, stabilind o formă puternică de imunitate pentru şefii de sindicate inclusiv după încetarea mandatului acestora. Proiectul a fost trimis spre rexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, după ce în luna mai acesta din urmă refuzase promulgarea din cauza regimului preferenţial acordat liderilor de sindicat.

Chiar şi aşa, actul normativ a trecut în final de plenul Camerei Deputaţilor, dar cu un amendament. Astfel, singura concesie făcută de aleşi Preşedinţiei a fost prevederea că sindicaliştii-şefi pot fi concediaţi în cei doi ani de după încetarea mandatului, dar numai dacă societatea la care sunt angajaţi intră în reorganizare judiciară, în faliment sau dacă primesc, doi ani la rând, la evaluarea profesională calificativul necorespunzător. Amendamentul cu pricina a fost promovat de PSD şi UDMR.

Iniţial, articolul prevedea doar că „este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pe toată durata mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar