full screen background image

Moţiunea iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei, adoptată de Camera Deputaţilor

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, cu 155 de voturi ”pentru”, în condiţiile în care 60 de deputaţi – PNL şi minorităţile naţionale – nu şi-au exprimat votul.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi că moţiunea simplă adoptată în Camera Deputaţilor nu duce automat la demiterea sa din funcţie şi că doar premierul îi poate cere să părăsească Guvernul sau nu.

”Repercursiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului”, a declarat Raluca Prună după ce moţiunea simplă din Camera Deputaţilor a fost adoptată.

Ea a mai spus că moţiunea simplă este prevăzută de cadrul legislativ în vigoare.

”Suntem o societate pluralistă şi nu putem fi cu toţii de acord. Ştiţi că moţiunea a trecut cu 155 de voturi şi cred că au fost 60 de membri care nu au votat. Deci moţiunea a trecut”, a menţionat Prună.

De asemenea, ea a subliniat că stilul său de a vorbi în metafore nu este ilegal. ”Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta”, a conchis ministrul Justiţiei, în apărarea afirmaţiei sale că a minţit la CEDO că Ministerul Justiţiei are buget de 1 miliard de euro pentru 7 penitenciare.

Potrivit regulamentului, Guvernul nu este obligat să demită ministrul, chiar dacă moţiunea simplă este adoptată de Parlament.

Moţiunea cu titlul “Şi minciuna poate să ucidă” depusă de PSD cere demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, după ce aceasta a susţinut în plenul CSM că a minţit judecătorii de la CEDO în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare.

ŞTIRE 12:30 Ministrul Justiţiei le-a transmis marţi deputaţilor că s-a ajuns la moţiunea împotriva sa pentru că şi-a asumat să spună cu un limbaj plastic că împăratul este gol, ea întrebându-i pe aleşii cu experienţă de ce cred că s-a ajuns ca oamenii să protesteze în stradă împotriva corupţiei.

”Nu am venit (ca ministru al Justiţiei, n.r.) pentru notorietate şi nici nu mi-am propus să fiu populară. Singura mea miză este să pun în slujba sistemului de justiţie şi al cetăţeanului care beneficiază de acest serviciu public priceperea mea şi a echipei mele”, a spus Raluca Prună în debutul discursului din plenul Camerei Deputaţilor, insistând că mandatul ei nu are o miză politică partizană.

Ea s-a declarat ”un om liber care îşi asumă declaraţiile”, afirmând că nimeni nu îi poate lua libertatea de a semnala probleme ”ascunse sub preş” şi că s-a ajuns la moţiune pentru că şi-a asumat să spună ”cu un limbaj plastic că împăratul este gol”.

Prună şi-a explicat din nou experienţa profesională şi a subliniat că ea şi echipa muncesc ”cu onestitate şi în mod responsabil”, că se aştepta să fie criticată, să aibă parte de ”comentarii maliţioase” şi scoateri din context, dar că nu a anticipat magnitudinea acestora.

”Înţeleg să-mi folosesc această libertate pe care nimeni nu mi-o poate lua tocmai pentru a semnala restanţe enorme şi probleme ascunse sub preş timp de ani întregi (…) Cred că nu mai putem continua la nesfârşit să ne prefacem că nu înţelegem despre ce este vorba. Sunt aici, în faţa dumneavoastră, pentru că am avut curajul să spun cu un limbaj plastic că împăratul este gol”, a subliniat ea.

Ministrul Justiţiei i-a întrebat pe parlamentarii cu ani de experienţă de ce cred că oamenii au ieşit în stradă după Colectiv acuzând ”corupţia ucide”.

”Vreau să vă întreb pe dumneavoastră, doamnelor şi domnilor parlamentari, care aveţi ani, mulţi ani, de experienţă politică, de ce avea societatea românească aşteptări atât de mari la 26 de ani de la recâştigarea democraţiei? De ce au simţit românii nevoia unei schimbări politice revendicate în stradă? De ce s-a ajuns în situaţia ca zeci de mii de români să scandeze în stradă, exasperaţi, <>?”, i-a întrebat ea pe aleşi, făcând referire la condiţiile în care Cabinetul Cioloş a ajuns la guvernare.

Raluca Prună a vorbit şi despre condiţiile din penitenciarele din România. ”Problema nu avea cum să apară peste noapte. Scriem acum cronica unei probleme îndelung amânate şi a unei crize demult anunţate”, a explicat ea, amintind măsurile pe care ministerul de resort le-a luat pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori.

Ministrul Justiţiei a criticat şi modificarea în Senat a Ordonanţei de urgenţă privind ”scriitorii” din închisori. ”Ordonanţa a intrat în vigoare pe 31 august 2013 şi eu speram să redea un pic din demnitatea distrusă a cercetării ştiinţifice din România prin mai multă rigoare şi un control mai strict al ştiinţificităţii. OUG este acum în Parlament şi notez cu tristeţe că în comisia de drepturile omului din senat s-a propus şi adoptat în unanimitate un amendament care creşte din nou beneficiul la 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie”, a acuzat ea.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în şedinţa CSM din 5 octombrie, că a minţit la CEDO că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declaraţiile ”erau nişte bune intenţii”.

”Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Declaraţia Ralucăi Prună a fost făcută “în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii şi necesitatea unei programări bugetare multianuale”, a explicat apoi Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar