full screen background image

Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM cu privire la declaraţiile făcute de Tăriceanu

Preşedintele CSM a sesizat, luni, Inspecţia Judiciară pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile preşedintelui Senatului, care a făcut un apel către parlamentari să refuze a se mai pronunţa până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, se aduce atingere independenţei justiţiei.

“Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul «către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA», preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii, postat luni pe site-ul instituţiei. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut, duminică seara, un apel către parlamentari să refuze a se mai pronunţa până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, susţinând că dacă dosarele respective au aşteptat atâţia ani, înseamnă că nu reprezintă nicio urgenţă.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat luni apelul său privind amânarea voturilor asupra cererilor justiţiei până după alegeri prin aceea că Parlamentul a devenit ”o ţintă predilectă” pentru DNA, această instituţie fiind cea care decide, în opinia sa, listele de candidaţi.

”Imaginea Parlamentului are de suferit în momentul de faţă când Parlamentul a devenit o ţintă predilectă pentru DNA. Din păcate, în România, după cum vedem, se face justiţie selectivă, procurorul-şef DNA vorbeşte de 9.000 de dosare ale unor înalţi demnitari, prin urmare înţelegem un lucru, că sunt numai demnitarii care sunt vizaţi, în restul ţării totul merge perfect. Realitatea este cu totul alta, vedem ce s-a întâmplat şi la alegerile locale, când DNA a intervenit brutal în procesul electoral şi face acest lucru şi acum. Şi cred că această distorsiune nu e admisibilă, cred că cetăţenii să fie cei care, prin votul lor, cei care decid care să fie cei care îi vor reprezenta în Parlamentul viitor. Nu este sarcina Procuraturii să facă această selecţie”, a declarat Tăriceanu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar