full screen background image

După un an, niciunul dintre dosarele ”Colectiv” n-a ajuns în instanța de fond

Cătălin Tolotan şi echipa sa de jurnalişti publică, luni, o nouă investigaţie legată de Club Colectiv. Potrivit lui Tolontan, la un an de la tragedie, niciunul dintre dosarele ”Colectiv” n-a ajuns în instanța de fond și în niciunul nu e vorba despre corupție.

”Adevărul în cazul ”Colectiv”? Ce știm sigur că adevărul judiciar mai așteaptă. La aproape un an de la incendiul care a ucis 64 oameni și a rănit peste o sută, nici unul dintre cele patru dosare penale n-a ajuns în fața instanțelor care vor judeca fondul.

Cazul e complex ca fapte și s-a ramificat din punct de vedere juridic.

Multe lucruri necunoscute oamenilor sînt încă secrete în dosare. Pe cîteva dintre ele le-am verificat și le putem prezenta azi.

A durat, dar timpul curge diferit. Ceea ce pentru familiile victimelor și pentru public e lentoare, pentru cei acuzați ”e proba că procurorii se grăbesc în a găsi vinovați fără a merge în profunzime”, după cum a declarat pentru Gazetă unul dintre apărătorii inculpaților.

De altfel, un avocat a renunțat după ce a avut sentimentul că DNA Militar grăbește cazul unui client al său ”care pare condamnat din start”.

Au fost încercări ale Parchetelor de a ajunge în instanță.

Dar Tribunalul Militar a înapoiat către procurorii militari ai DNA cazul, socotind că nu le-au fost respectate drepturile inculpaților, cei doi inspectori ISU cercetați.

Situația la zi este următoarea:
DOSARUL 1 – CERCETAT DE CĂTRE PARCHETUL DE PE LÎNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

Este dosarul-mamă.

Aici sînt inculpați Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu (patronii clubului ”Colectiv”), Daniela Niță (patroana firmei de pirotehnie Golden Ideas Fireworks Artists SRL, care a lansat artificiile), fratele ei Cristian Niță și angajatul acestei firme Viorel Zaharia, cel care a participat la montarea artificiilor, dar care era afară din club în momentul aprinderii lor.
Cu excepția lui Cristian Niță, care e acuzat de favorizarea infractorului și ascundere de probe, ceilalți cinci sînt acuzați de ucidere din culpă pentru 64 de victime în concurs cu vătămare din culpă pentru aproximativ 20 de răniți.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar