full screen background image

Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă

Preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, anunţă vineri Administraţia Prezidenţială.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 octombrie a.c., ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Oprea Gabriel, fost viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în modalitatea prevăzută de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Decizia a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că va da curs solicitării DNA de încuviinţare a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină.

Solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea în dosarul morţii lui Bogdan Gigină a ajuns miercuri la Preşedinţie, urmând ca şeful statului să se proununţe asupra cererii, în condiţiile în care fostul ministru a demisionat din Parlament.

În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar