full screen background image

14 octombrie – Delicii sub lupă

Pentru că în weekendul acesta se sărbătorește Ziua Mondială a Alimentație, m-am gândit să dau o raită prin cămările dumneavoastră. Imaginară, bineînțeles… Căci o vorbă spune că suntem ceea ce mâncăm.

Deși pare exagerat, studiile dovedesc că gândim, simțim și acționăm și în funcție de ceea ce mâncăm. Iar dacă vrem copii ce nu sunt predispuși la probleme de învățare, hiperactivi, cu tulburări de somn sau alergii, ce ne uimesc cu schimbările bruște de dispoziție, e bine să fim mai atenți la alimentația lor.

Să punem din nou, astăzi, sub lupă, doar câteva dintre preferatele sau dimpotrivă, detestatele alimente din meselor copiilor.

Fast-food-urile și semipreparatele – soluție de avarie pentru părinți, motiv de burcurie pentru copii. Extaz, chiar, când vine vorba de chips-urile cu zeci de arome… Toate acestea conțin sare. Multă sare! Mult mai multă decât îi este necesară organismului. Iar sarea, cum ne informează ades și televizorul, este dăunătoare organismului, consumată în exces.

Cofeina – deliciu pentru cei mari, dar și pentru cei mici. E drept că nu prea am văzut copii savurându-și ceașca de cafea… dar a devenit o obișnuință să-i văd cu paharul plin cu celebra băutură carbogazoasă (care e eficientă și în combaterea ruginei). Cofeina nu doar mărește agitația, dar sporește anxietatea și favorizează schimbările bruște de dispoziție.

Dulciurile – pe care le iubim în egală măsură cei mai mulți dintre noi. Consumul exagerat de zaharuri rafinate topește rezervele de calciu din organism. Iar lipsa calciului provoacă rahitism sau spasmofilie.

Pe de altă parte, carnea slabă și carnea de pui sunt cele care au un efect liniștitor asupra psihicului copilului. Cerealele integrale, bananele, spanacul sau alunele sunt cele care ne pot ajuta să avem o stare de spirit mai bună. Iar dacă vreți o cantitate sporită de hormon al fericirii în organismul dumneavoastră sau al copilului, nu vă rămâne decât să consumați ulei de pește… Cred că au strâmbat deja câțiva din nas… Ce să spun… întotdeuna drumul către fericire a fost mai anevoios.

Dincolo de toate dietele și listele făcute de specialiști, trebuie să fim conștienți că succesul celor mici la școală și în viața de zi cu zi este influențat considerabil de alimentație. Nu-i vom putea ține într-un bol de sticlă, departe de toate tentațiile culinare pe care le întâlnesc. Însă, dacă acestea sunt rare, eventual oferite ocazional ca recompense, și nu sunt tot timpul la dispoziție pe rafturile dulapului, cu siguranță copilul va avea o alimentație mai sănătoasă.

Deci, fiți puțin mai atenți la ce consumați și ce consumă zilnic copiii dumneavoastră! Nu doar când sărbătorim alimentația la nivel mondial, ci zi de zi. Aceeași fiind recomandarea și în consumarea dozelor de educație.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza