full screen background image

Procurorul general trimite Camerei Deputaților cererea DNA de urmărire penală a Elenei Udrea

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis Camerei Deputaților solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului ministru Elena Udrea, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită privind campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009.

“În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală și ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat președintelui Camerei Deputaților să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale față de Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului și membru al Camerei Deputaților, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de instigare la luare de mită prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal și a art. 5 Cod penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis joi AGERPRES.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

În cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și pe Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

Ulterior, au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

“Pe baza probelor respective a rezultat că Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Victor Tarhon, președintele Consiliului Județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela”, susține DNA.

Conform DNA, Udrea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.

Procurorii precizează că, în acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar