full screen background image

Despre siguranţa rutieră, cu inspector principal Paul Măzăreanu, șeful Poliției Rădăuți!

Începând cu anul 2007, ziua de 13 octombrie marchează, în Europa, Ziua siguranţei rutiere.

Anual, 42.000 de persoane mor în accidente de circulaţie şi 1.700.000 de persoane sunt accidentate în Uniunea Europeană.

Aceste cifre înseamnă că, anual, populaţia unui oraş european de dimensiuni medii dispare.

Cifrele echivalează cu victimele care ar rezulta în urma prăbuşirii a cinci avioane de dimensiuni medii, săptămânal, în Europa.

Conform proiectelor Uniunii Europene, la nivel european se doreşte crearea unui cadru legal unitar, pentru a-i urmări transfrontalier pe cei care sunt depistaţi de sistemele automate de înregistrare că au trecut pe culoarea roşie a semaforului, nu au purtat centura de siguranţă, au depăşit viteza legală sau au condus sub influenţa alcoolului.
Pe această temă, anul trecut, în perioada 13 – 14 octombrie, la Bruxelles s-a desfăşurat un seminar intitulat “La drum pentru şosele mai sigure în Europa”, seminar care s-a axat pe trei componente orientări politice pentru siguranţa rutieră 2011-2020.

Siguranţa rutieră de mâine: provocări pentru utilizatorii de drum şi siguranţa rutieră de mâine: provocări pentru infrastructură.

Pentru a marca această zi, Serviciul Rutier Rădăuți încearcă să conştientizeze mai ales conducătorii auto cu privire la importanţa respectării regulilor de circulaţie.

Ziua europeană a siguranței rutiere vizează, pe de o parte, sensibilizarea factorilor de decizie și a opiniei publice cu privire la provocările legate de siguranța rutieră și, pe de altă parte, modificarea comportamentului participanților la trafic pentru ca mobilitatea să fie sigură și accesibilă tuturor.

Despre însemnătatea acestei zile și dacă putem să ne referim la siguranță rutieră în zona Rădăuți, a vorbit la VIVA FM inspector principal Paul Măzăreanu, noul șef al Poliției Municipiului Rădăuți.

El a precizat că în acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de accidente grave, soldate cu decese, dar numărul accidentelor a scăzut față de primele nouă luni ale anului precedent.

Formațiunea Rutieră Rădăuți arondează și trei orașe ale județului Suceava: Milișăuți, Cajvana și Solca și localitățile rurale.

În aceste localități, în primele nouă luni ale anului 2016 s-au produs 50 de accidente soldate cu 20 de morți, cu 5 decese mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2015, 34 de persoane rănite grav și 22 rănite ușor.

Inspector principal Paul Măzăreanu a enumerat principalele cauze ale producerii acestor accidente: infrastructura rutieră, viteza neadaptată la condițiile de drum, abaterile bicicliștilor și ale conducătorilor de mopede, indisciplina pietonală și conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.

Conducerea Poliţiei Municipiului Rădăuţi a fost preluată de inspector principal Paul Măzăreanu de la jumătatea lunii septembrie 2016.

Măzăreanu, după ce a absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2008 a lucrat timp de 7 ani la Biroul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Suceava, iar din aprilie 2015 şi până în prezent a activat la Biroul Control Intern din cadrul IPJ Suceava.

Paul Măzăreanu a fost împuternicit pentru o perioadă de 6 luni la conducerea Poliţiei Rădăuţi şi îl înlocuieşte pe comisarul-şef Eugen Rotaru, care s-a pensionat în această vară.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

mazareanu-pol-rad-2

comments

comments




Leave a Reply

avatar