full screen background image

Acţiune a poliţiştilor pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de nerespectarea legislaţiei privind trecerea la nivel cu cale aferată

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi omeneşti sunt priorităţi permanente ale Poliţiei Române. Periodic sunt analizate cauzele generatoare de accidente rutiere grave în vederea identificării riscurilor şi vulnerabilităţilor şi dispunerii unor măsuri adecvate pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.

Un segment aparte privind siguranţa rutieră îl reprezintă circulaţia pe drumurile publice care intersectează magistrale de cale ferată, respectarea legislaţiei rutiere privind trecerea la nivel cu cale ferată fiind extrem de importantă pentru prevenirea unor tragedii. În primele 6 luni ale anului 2016 s-au produs pe raza judeţului Suceava 3 accidente rutiere la trecerile la nivel cu calea ferată, 2 cu implicarea de autovehicule şi 1 cu implicarea unui atelaj hipo. Din fericire doar o persoană au fost rănită uşor şi nu s-au înregistrat decese.

La data de 11 octombrie, poliţiştii Serviciului Rutier – IPJ Suceava şi poliţişti rutieri din cadrul formaţiunilor de la nivelul subunităţilor de poliţie, împreună cu poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava au organizat o acţiune de prevenire şi combatere a accidentelor generate de nerespectarea legislaţiei privind trecerea la nivel cu calea ferată.

Acţiunile au fost derulate pe traseul DN2 Suceava-Darmanesti-DJ178A Todiresti-Comanesti -Partesti –DJ178 – Botosana, pe traseul DN17- Suceava- D.J.209D –Stroiesti, pe traseul DJ 208 A Suceava-Bosanci –Vereşti –Liteni –Văratic, pe traseul municipiul Vatra Dornei – DN17- limită de judeţ şi a comunelor arondate, pe traseul DN17- Vama, în zona trecerii la nivel cu calea ferată pe raza municipiului Cîmpulung Moldovenesc şi între Sadova şi Pojorîta, pe traseul DN17 Păltinoasa –Gura Humorului-Frasin şi pe DN2E Capu Codrului – Cacica, pe traseul mun. Fălticeni – DJ 208- DJ208E-Preuteşti- Dolhasca, pe traseul DN17A Rădăuţi-Dorneşti şi pe DN2H Milişăuţi, pe traseul –DN2 Slobozia – Grănicesti (pasajele de cale ferata), pe traseul –DN2H – DN2E Vicovu de Sus (pasajele de cale ferata).

Obiectivele acţiunii au fost prevenirea și reducerea numărului accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti prin impunerea respectării normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice; sancţionarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă regulile de circulaţie instituite în zona trecerilor la nivel cu calea ferată dar şi conştientizarea participanţilor la trafic cu privire la respectarea legislaţiei în domeniu.

În cadrul acţiunii au fost aplicate 83 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea legislaţie rutiere şi nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, a fost constatată o infracţiune şi au fost suspendate 3 permise de conducere şi retrase 3 certificate de înmatriculare.

Spre exemplu, un bărbat de 41 ani din localitatea Şcheia, a condus autoturismul pe Dj 209D, iar la trecerea la nivel cu cale ferată nu a respectat semnificația indicatorului Trecere la nivel cu cale ferată simplă fără bariere, iar la controlul efectuat avea o alcoolemie de 0,38 mg/l alcool în aerul expirat și nu folosea centura de siguranță. A fost sancționat contravențional și i s-a reținut permisul de conducere.

Poliţiştii recomandă tuturor şoferilor să respecte legislaţia rutieră şi să execute trecerile la nivel cu calea ferată cu maximă atenţie şi responsabilitate. Diminuaţi volumul sistemelor audio când ajungeţi în preajma trecerilor şi asiguraţi-vă temeinic. Respectaţi semnificaţia sistemelor de iluminare şi nu forţaţi trecerea la nivel cu calea ferată.

comments

comments




Leave a Reply

avatar