full screen background image

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, în vizită la Chişinău şi Tiraspol

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, se află marți la Chișinău în vizită oficială, după ce luni a trecut pe la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu reprezentanții puterii separatiste. Vizita intervine în plină campanie electorală în Moldova, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

Vizita lui Rogozin la Chișinău era programată inițial pe 4 și 5 octombrie, dar a fost amânată, fără a fi anunțat motivul.

La Chişinău, vicepremierul rus vine pentru a discuta cu omologul moldovean Octavian Calmâc despre o eventuală renormalizare a relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Rusia, în condițiile în care Moscova a impus un embargou asupra produselor alimentare moldoveneşti ca răspuns la semnarea în urmă cu doi ani a Acordului de Asociere dintre R.Moldova şi UE.

Ultima vizită a demnitarului rus la Chișinău datează din iulie, când a prezentat „o foaie de parcurs” pentru relansarea relaţiilor comerciale dintre cele două state. Documentul urmează să fie discutat luna viitoare la Kremlin, potrivit Radio Chișinău.

Potrivit aceleiași surse, Dmitri Rogozin a fost la Tiraspol, într-o încercare de a aplana un conflict izbucnit între cei doi favoriţi la alegerile prezidenţiale (nerecunoscute) care au loc și în regiunea separatistă. Este vorba de Evgheni Şevciuc şi de preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski. Autorităţile de la Moscova ar dori astfel să evite o destabilizare a regiunii separatiste.

Moscova a intervenit şi anul trecut pentru a stinge un conflict intern izbucnit în regiunea transnistriană, după ce Evgheni Şevciuc a pierdut alegerile din Sovietul Suprem, și-a acuzat contracandidații și Comisia Electorală din regiune de fraude și a chemat oamenii în stradă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar