full screen background image

Şedinţa Comisiei de Dialog Social, la solicitarea reprezentanţilor Uniunii Generale a Industriaşilor din România – Filiala „Bucovina” Suceava

La sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a avut loc astăzi, 11 octombrie 2016, şedinţa Comisiei de Dialog Social.

La solicitarea reprezentanţilor Uniunii Generale a Industriaşilor din România – Filiala „Bucovina” Suceava, şedinţa a avut ca temă de discuţie introducerea Formularului 088 prin Ordinul 3841/2015 al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală, măsură ce a generat mari dificultăți în procedura înregistrării sau reînregistrării în scopuri de TVA a agenților economici.

La întâlnire au participat, alături de reprezentanții Instituției Prefectului, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava, agenți economici, experți contabili, precum şi preşedintele, Ovidiu Ilisei, și vicepreședintele, Filip Șerban, ai UGIR filiala „Bucovina” Suceava.

Potrivit notei de fundamentare, Formularul 088 implică efectuarea unei analize de risc care presupune aplicarea, în mod automat, a unui set de indicatorii/criterii de risc, fără a exista transparență în evaluarea gradului de risc al acestora.

Inițial, Formularul 088 cuprindea 20 de întrebări, în prezent acestea fiind reduse la un număr de 12.

Cu toate aceste, formularul nu a reușit să înlăture neajunsurile inițiale: nu se precizează dacă fiecare întrebare are aceeași pondere/ punctaj și nici baremurile pentru risc minim, mediu sau maxim, etc.

Reprezentanții UGIR Suceava au subliniat faptul că, prin dialog cu factorii decizionali, se dorește identificarea şi promovarea unor măsuri care să ducă la simplificarea procedurilor stabilite prin Ordinul 3841/2015 şi implicit, la crearea unui mediu de afaceri predictibil, printr-o mai mare transparență și informare a tuturor agenților economici cu privire la metodologia de aplicare a legislației în vigoare.

La finalul ședinței, s-a decis ca o nouă întâlnire să aibă loc în data de 18 octombrie 2016, ședință la care vor fi invitați reprezentanții regionali ai instituțiilor direct răspunzătoare de aplicarea Formularului 088 – “Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”.

img_2334

comments

comments




Leave a Reply

avatar