full screen background image

Porcii mistreţi ar putea să aducă pesta porcină în România

Inspectorii sanitar-veterinari suceveni monitorizează atent produsele alimentare, după ce România a interzis total importul produselor de origine animală din Ucraina și Republica Moldova, țări care se confruntă cu focare de pestă porcină.

Autoritățile naționale avertizează că există, totuși, o proabilitate de 70% ca porcii mistreţi să aducă pesta porcină în România.

Directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare, Ioan Corduneanu, a precizat că se colaborează cu poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali, fiind aprobat şi pus în aplicare planul pentru prevenirea pestei porcine pe teritoriul judeţului.

Boala nu se transmite la om, însă are consecinţe economice importante, ca urmare a mortalităţii foarte ridicate la animalele infectate.

Printre măsurile de combatere a pestei porcine se numără instruirea responsabililor fondurilor de vânătoare, efectuarea de inspecţii clinice la porcii din exploataţiile non-profesionale şi impunerea achiziţionării de porci numai din exploataţii cu status de sănătate cunoscut şi cu certificat sanitar-veterinar.

comments

comments




Leave a Reply

avatar