full screen background image

Sora Felicitas Butacu, coordonatorul Centrului “Maria Ward” Rădăuţi, despre activităţile copiilor, ajutorul sponsorilor şi Clubul Alcoolicilor în Recuperare!

Centrul Social MARIA WARD (anterior datei de 9 septembrie 2014, numit Centrul Social de zi GEPPETTO) al Asociaţiei I.S.E.A. a luat fiinţă în urma experimentării şi observării în timp a mai multor cazuri de copii minori aflaţi în situaţii socio-economice dificile.

Acest fapt a generat punerea bazelor unui aşezământ care să ofere siguranţă şi suport socio-educativ minorilor care sunt constrânşi să înfrunte în familiile lor o serie de dificultăţi sociale şi economice.

Este un fapt unanim acceptat, ca unele dintre cele mai vulnerabile persoane ale unui mediu aflat în criză sunt tocmai copii.

Legislaţia din domeniul serviciilor sociale şi cea a protecţiei drepturilor copilului pun în centrul lor copii, cu multitudinea problemelor cu care ei se confruntă.

Strategiile naţionale de protecţie a copilului au avut ca scop principal oferirea unei alternative la instituţionalizarea copiilor, favorizând integrarea copilului în familie şi prevenirea separării copilului de părinţi prin intermediul asigurării unor servicii sociale de calitate.

Multe familii se confruntă cu probleme socio-economice care pot provoca separarea copilului de familie.

Centrul Social MARIA WARD răspunde nevoii socio-educaţionale identificată de către Asociaţia I.S.E.A. şi formulată atât de către comunitate, cât şi de reprezentanţii acesteia (autorităţi locale, şcoli, Biserică), colaboratori în acest demers.

Prin activităţile desfăşurate, Centrul Social MARIA WARD oferă servicii socio-educative copiilor şcolari şi preşcolari aflaţi în dificultate pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora, prevenind abandonul şi instituţionalizarea, crescându-le şansele pentru o viaţă adultă responsabilă şi autonomă, luând în considerare cerinţele societăţii, conform criteriilor reglementate de legislaţia în vigoare.

În prezent, sunt 39 de copii care frecventează centrul Maria Ward de la Rădăuți și urmează ca în curând numărul lor să crească.

Ei beneficiază de o masă caldă pe zi, ajutor la efectuarea temelor, serviciu de asistență și suport, găzduire pe timp de zi, suport și educație igienico – sanitară, consiliere familială, orientare profesională.

În fiecare an, Asociaţia I.S.E.A. organizează pe timpul verii tabăra de creaţie, într-o zonă specifică din ţară. În programul taberei sunt incluse turismul cultural şi religios (vizite la mănăstirile din zonă înscrise în lista patrimoniului naţional şi internaţional).

Scopul taberei este şi unul de a descoperi şi dezvolta talentele copiilor.

În acest sens, sunt organizate ateliere de creaţie, cu participarea tuturor copiilor în funcţie de abilităţile fiecăruia.

Ateliere de creaţie cuprind: atelier de ceramică şi olărit, atelier de creaţie în piatră şi lemn, atelier de pictură, atelier de dezvoltare artistică – teatru, “atelier” de spiritualitate, atelier de prim ajutor.

În cadrul taberei, copiii sunt principalii iniţiatori în organizarea serilor de distracţie: petrecere în pijama, carnaval, celebrarea zilelor de naştere ale copiilor, seară de teatru.

Despre toate acestea a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, sora Felicitas Butacu, coordonatorul Centrului Maria Ward.

Firma Holzindustrie Schweighofer a construit Centrul Maria Ward de la Rădăuți, iar din anul 2009 oferă suport activităților care se desfășoară în centru, contribuie financiar și moral la dezvoltarea instituției și a copiilor.

Sora Felicitas Butacu, coordonatorul Centrului Maria Ward a vorbit cu recunoștință la VIVA FM Rădăuți despre colaborarea cu firma austriacă și a mulțumit în mod deosebit persoanelor implicate în bunul mers al Centrului Maria Ward.

În cadrul Centrului Maria Ward de la Rădăuți funcționează Clubul Alcoolicilor în Recuperare, unde psihologul – voluntar Camelia Ghica le oferă ajutor celor cu probleme, prin Metoda Hudolin.

Se pot adresa toate persoanele care se confruntă cu alcoolismul, condiția fiind aceea de a se prezenta împreună cu un mebru al familiei sau cu un prieten.

Gratuit, beneficiază de consiliere de grup în cadrul clubului, iar Sora Felicitas, coordonator al Centrului Maria Ward a afirmat, la VIVA FM Rădăuți, că persoanele care au apelat până acum s-au recuperat parțial sau complet.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar