full screen background image

Despre autism, cu președintele Asociației “Help Autism”, Daniela Bololoi!

Astăzi, la Viva CAFE, am adus în discuție un subiect actual: autismul.

Am povestit despre asta cu președintele Asociației “Help Autism”, Daniela Bololoi.

Autismul înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea. Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilăriei.

„Pierderea contactului cu lumea exterioară printr-o repliere în sine însuși, un mod de gândire detașat de realitate și o predominantă a vieții interioare“ – Dicționarul Medical, Editura Ceres, 1977.

Copiii cu autism sunt diferiți! Caracteristice tuturor copiilor cu autism sunt problemele de comunicare și limbaj, de socializare și comportamentele repetitive, autostimularile și interesele restrânse legate de persoane sau activități.

Copilul cu autism „arată normal”, dar comportamentul său poate fi dificil şi greu de acceptat.

Autismul era considerat la un moment dat o dizabilitate „incurabilă”, dar acest termen dispare pe măsură ce creşte nivelul general de cunoştinţe şi înţelegere. În fiecare zi, persoane cu autism ne arată că pot să depăşească, să compenseze şi să administreze caracteristicile cele mai pregnante ale autismului.

”Părinții ar trebui să fie foarte atenți la semnele care țin de comunicarea non-verbală, asta pentru că mai mult de 75% din comunicarea noastră este non-verbală și pentru că înainte ca orice copil să vorbească, el comunică non-verbal, dacă copilul nu reacționează atunci când este strigat, dacă nu urmărește cu privirea ce se întâmplă în jurul lui, dacă nu zâmbește, dacă pare că nu înțelege nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lui, atunci acesta este un prim semn”.

Începând cu acest an, la toate controalele periodice între vârsta de un an și trei ani, medicul de familie ar trebui să aplice un screening care poate să ajute la o depistare precoce a acestei tulburări, durează între cinci și zece minute, aș ruga părinții să solicite aplicarea acestui screening”, a menționat Daniela Bololoi.

Sfatul din partea specialistei a fost RĂBDARE! RĂBDARE! RĂBDARE!

Încercați să vedeți autismul ca o abilitate mai specială.

Mai multe informații despre autism puteți afla din interviul integral de mai jos!

comments

comments




Leave a Reply

avatar