full screen background image

Interdicţie la produsele de origine animală din Ucraina

În vederea prevenirii „importării” pestei porcine africane, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor interzice introducerea în judeţul Suceava a produselor de origine animală din Ucraina.

În acest scop se colaborează cu poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali, fiind aprobat şi pus în aplicare Planul pentru prevenirea pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Suceava.

Populaţia nu trebuie să se sperie, deoarece boala nu se transmite la om, însă are consecinţe economice importante, ca urmare a mortalităţii foarte ridicate la animalele infectate.

În judeţul Suceava se fac aplicaţii şi se iau în permanenţă măsurile care se impun pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane în România.

Se impune şi menţinerea interdicţiei cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate şi aglomerări temporare de animale, adică în târguri neautorizate.
Printre măsurile de combatere a pestei porcine africane luate în judeţul Suceava se numără instruirea responsabililor fondurilor de vânătoare, efectuarea de inspecţii clinice la porcinelor din exploataţiile nonprofesionale şi impunerea achiziţionării de porcine numai din exploataţii cu status de sănătate cunoscut şi cu certificat sanitar veterinar.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient.

Boala nu se transmite de la animale la om, însă la animale procentajul de morbiditate şi cel de mortalitate sunt foarte ridicate.

Pierderile economice sunt, de asemenea, foarte mari, incluzând costurile cu eradicarea maladiei, cât şi cele cauzate de restricţiile la comerţ cu porci vii, cu produsele şi subprodusele aferente.

comments

comments




Leave a Reply

avatar