full screen background image

Traian Andronachi, managerul Spitalul Municipal Rădăuți: “Personalul medical al unităţii este subdimensionat!”

”Personal medical subdimensionat la Rădăuți”, este concluzia pe care Traian Andronachi, noul manager al unității medicale, a exprimat-o la Radio VIVA FM.

Spitalul Municipal ”Sfinţii Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți deservește un bazin demografic de 175.000 – 180.000 de persoane, iar noul manager, Traian Andronachi, cel care ocupă funcția de la data de 5 septembrieţ, are drept scop eficientizarea și transformarea spitalului într-o unitate etalon.

În prezent, sunt ocupate un număr de 500 de posturi: 426 de posturi personal medical, restul fiind personal TESA – administrativ.

Cei 426 de medici și asistente deservesc un număr de 460 de paturi, ceea ce înseamnă că spitalul rădăuțean se confruntă cu un deficit de personal medical.

Președintele Casei de Asigurări de Sănătate l-a asigurat pe noul director al spitalului că în acest moment nu există niciun impediment financiar ca unitatea spitalicească să își acopere grila de posturi vacante.

De aceea s-a ajuns la concluzia că cea mai importantă și mai urgentă investiție în spitalul de la Rădăuți este aceea în personal medical.

Spitalul Municipal Rădăuți a scos la concurs un număr de posturi care vor fi ocupate prin concurs: 41 de posturi vacante, din care 22 posturi de asistenți medicali, 2 de statisticieni medicali, 14 pentru infirmiere, 2 posturi de îngrijitoare, unul de economist, un post de jurist și un șofer.

Cei care vor promova concursul vor fi angajați cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Pe lângă aceste posturi, spitalul mai scoate la concurs încă șapte posturi temporar vacante, cu angakare pe o perioadă determinată: 4 asistenți medicali, un economist, un statistician medical și un analist programator.

Se caută și 25 de medici de care Spitalul Municipal Rădăți are stringentă nevoie, fiind vorba despre 24 de medici pe secțiile din spital și un farmacist.

Managerul Traian Andronaci, a afirmat, la VIVA FM Rădăuți, că a înaintat în acest sens o cerere către Primăria Rădăuți de a aproba organizarea concursului și a primit aviz favorabil. Concursul va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, iar cei interesați vor primi bibliografia necesară la secretariatul Spitalului Municipal, în momentul când vor înainta actele de participare.

Avocatul Traian Andronachi, cel care ocupă funcția de manager al Spitalului Municipal ”Sfintii Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți, a vorbit la VIVA FM Rădăuți despre o serie de nereguli constatate la investirea sa în funcție și despre motivele care au dus la destituirea fostului manager, inginerul Dorin Tibeică.

”Culpă gravă” este sintagma pe care a folosit-o, și care se regăsește și pe dispoziția primarului de schimbare din funcție. Urmează ca instanța să fixeze termen pentru soluționarea solicitarea lui Dorin Tibeică de a fi analizată situația sa, deși, spune Andronachi, Consiliul de Administrație a reconstatat că fostul director are motive temeinice de a fi demis.

Fostul manager al Spitalului Municipal ”Sfintii Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți, ing. Dorin Tibeică, nu îndeplinea o serie de criterii pentru a ocupa postul respectiv. Persoana care poate să îndeplinească funcția de manager trebuie să aibă studii juridice, economice sau administrative și să fie absolvent de cursuri postuniversitare în domeniul managementului sanitar, după cum a afirmat la VIVA FM rădăuți actualul manager, avocatul Traian Andronachi.

Traian Andronachi a mai spus că are sprijin din partea Primăriei, care a făcut demersuri către Compania Națională de Investiții pentru ca, până la finalul anului 2016, să se demareze construcția mansardei care va fi construită deasupra părții administrative a spitalului, cu o suprafață de aproximativ 1.500 mp.

În această nouă construcție va fi mutată secția de pediatrie pentru a crea, conform legii, funcționalitatea spitalului, în vederea obținerii acreditării Spitalului Municipal Rădăuți.

Pe data de 31 decembrie 2016, va expira Autorizația Sanitară de Funcționare a unității medicale din Rădăuți.

Acreditarea se acordă la interval de 5 ani, iar data limită de depunere a documentației necesare este luna februarie 2017.

Andronachi a început demersurile necesare pentru obținerea din nou, a Autorizației Sanitare de Funcționare și a acreditării spitalului rădăuțean.

Aceste demersuri ar fi trebuit să fie începute de fostul manager, Dorin Tibeică, iar Andronachi acuză disfuncționalități de management.

Traian Andronachi a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, despre intențiile sale manageriale.

Principalul obiectiv este creșterea rangului spitalului de la Rădăuți la rangul de Spital de Urgență.

Primul pas este acela de a angaja doi medici urgentiști.

La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc o conferință, cu participarea secretarului de stat în Ministerul de Interne, medicul Raed Arafat, cel care va oferi sprijin spitalului din Rădăuți în demersurile necesare.

Traian Andronachi i-a asigurat pe rădăuțeni că va face tot ce va putea pentru ca Spitalul Municipal din Rădăuți să fie, în scurt timp, ridicat la rangul de Spital de Urgență, cu beneficii pentru personalul medical și pentru pacienții de la Rădăuți.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar