full screen background image

Dr. Angelica Popescu: “La Rădăuți nu este epidemie de rujeolă!”

“La Rădăuți nu este, în acest moment, epidemie de rujeolă”, a spus la VIVA FM, dr. Angelica Popescu, medic primar boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal.

În județul Suceava, până acum, au fost confirmate 27 de cazuri, din care unul a fost internat la Rădăuți.

Medicul amintește că, în anul 2015, au fost opt cazuri declarate, în urmă cu doi ani nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire de rujeolă, însă în urmă cu patru ani zona Sucevei a fost prima din țară unde izbucnise o epidemie de mare amploare.

Atunci au fost cca 300 de cazuri spitalizate și s-a înregistrat decesul unei fetițe de opt ani.

O epidemie izbucnește în momentul în care rata vaccinării în rândul copiilor este de 70 – 80%, iar în județul Suceava este una dintre cele mai mici rate ale vaccinării la copii, din motive care nu țin de medicii de familie.

Este motivul din cauza căruia o epidemie de rujeolă poate să izbucnească în orice moment.

Dacă apar 2 – 3 copii bolnavi de rujeolă care intră într-o colectivitate, riscul ca boala să se răspândească este iminent, iar de la două cazuri de îmbolnăvire se poate ajunge la câteva sute, a spus, la VIVA FM ,dr. Angelica Popescu, medic primar boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

De aceea, face un apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

Aproape 700 de îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrate de la începutul anului și până acum în România, iar în multe dintre cazuri, copiii nu fuseseră vaccinați împotriva virusului.

Autoritățile sunt de părere că toate campaniile agresive anti-imunizare au facut posibilă această situație extrem de gravă și cu riscuri uriașe.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județele Bistrița Năsăud, Cluj, Mureș, Arad și Timiș, cei trei bebeluși care au murit fiind din ultimele două județe.

A fost declarată epidemia de rujeolă, iar Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

În ceea ce îi privește pe ceilalați, părinții sunt rugați să respecte calendarul de vaccinare ROR.

Rujeola este o boală foarte contagioasă care se transmite pe cale virală.

Perioada de incubație este intre 7-18 zile, iar debutul este unul brusc și cu febră ce poate ajunge la 39 de grade.

Apoi, în câteva zile, apare și erupția pe piele.

Pot apărea însă complicații cum ar fi convulsii febrile, pneumonie, otita sau chiar meningita, mai ales dacă pacientul este foarte mic.

Tratamentul presupune uneori antibiotice, iar bolnavul nu are voie in colectivitate.
Chiar și în aceste condiții, părerile părinților referitoare la vaccinare sunt împărțite.

În timp ce unii cred că vaccinul îi ține pe copii departe de boli, alții spun că nu vor sa îl facă sau că nu au luat încă o decizie în această privință.

Dr. Angelica Popescu recomandă vaccinul antigripal.

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în sezonul rece este gripa, o infecție virală aparent banală, dar care poate fi însoțită de numeroase complicații.

De aceea este prudent să se efectueze profilaxia prin vaccinare, la persoanele cu risc crescut: vârstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contacta infecția și dacă sunt în trimestrul II și III, nu în primul trimestru de sarcină, personalul medical sau care lucrează în colectivități de copii sau instituții de îngrijire și toți cei care doresc să se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna, în lunile octombrie – decembrie, deoarece producţia de anticorpi durează câteva săptamâni, vaccinarea asigurând o protecție antigripală timp de minim șase luni, ceea ce acoperă sezonul rece octombrie – martie.

Dar dacă vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face și la începutul unei epidemii de gripă.

Virusul gripal se găsește într-o mare varietate de tipuri și are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce înseamna că, chiar dacă o persoană s-a vaccinat este posibil să contacteze o infecție cu alt tip de virus gripal și este posibil să facă o formă mult mai ușoară de boală, dacă e vaccinată.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar