full screen background image

29 septembrie – Cafeaua de sărbătoare

Vă spuneam deunăzi despre obiceiul de a-mi începe ziua cu o ceașcă de cafea. Și cum finalul de septembrie aduce zi de sărbătoare pentru cafea, dar și pentru inimă – culmea ambele în aceeași zi de 29 septembrie – am fost curioasă să știu mai multe despre plusurile și minusurile consumului de cafea, în raport cu sănătatea. Nu doar a inimii.
În multitudinea de materiale pe această temă sunt destule informații care se contrazic. Și m-am întrebat de ce, pentru că lucrurile ar trebui să fie clare, atâta vreme cât s-au făcut nenumărate studii. De fiecare dată, în astfel de situații, sunt înclinată să cred că e vorba de interese care țin mai puțin de cel al sănătății și mai mult de interesele zornăitoare din conturile unora.

Gândindu-mă însă doar la sănătate, am să mă opresc la două dintre efectele consumului de cafea. Și mă voi strădui să păstrez linia de mijloc, lăsându-vă pe dumneavoastră să alegeți.

Mulți nutriționiști pun cafeaua pe lista alimentelor strict interzise, din cauza faptului că sistemul nervos este stimulat rapid, adrenalina este secretată, iar nivelul zahărului din sânge crește din cauza extra-energiei. Inima bate mai tare, respirația și pulsul se intensifică, astfel organismul fiind invadat de hormoni ai stresului. Urmare ar fi că binefăcătoarea serotonină este suprimată.

Pe de altă parte, alți specialiști afirmă că de vină pentru eventualele dureri în piept sau palpitaţii la inimă este doar procedeul de preparare. De exemplu, la o cană de 250 ml de apă se recomandă maximum două linguriţe de cafea solubilă. Consumul moderat al cafelei ajută la prevenirea oboselii musculare, la menţinerea concentrării în momentele solicitante. Mai mult, îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt şi alungă oboseala care intervine în a doua parte a zilei, mai ales după masă. De asemenea compuşii bioactivi din cafea prezintă proprietăţi antioxidante şi au un aport important în lupta împotriva radicalilor liberi, protejând astfel ţesuturile de atacul agresiv al acestora.

Dar tot ce depășește 2-3 cești de cafea pe zi poate avea efecte mai puţin plăcute asupra organismului, din cauza cantităţii de cafeină. Deci secretul e și aici… măsura.

O altă problemă ridicată de unii este cea a dezhidratării… Mă întrebam cum pot dezechilibra nivelul hidric al organismului 2-3 cești de lichid aromat. Unii spun că nu pot, deși cafeaua are un ușor efect diuretic. Dar iarăși spun… Măsura bat-o vina! Pentru că înlocuind cei 2 litri de apă necesari zilnic organismului, cu cafea… putem da în dezhidratare.

Concluzie: nu bag nici eu, cum nu bagă nici specialiștii, mâna în flacăra pe care se prepară cafeaua, atunci când vine vorba de avantajele sau dezavantajele ei. Continui însă să o consum cu moderație, nu doar la ceas de săbătoare, ci zilnic. Ca și dozele de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar