full screen background image

Proiect de lege: Străinii nu vor mai avea posibilitatea să cumpere în România decât cel mult 50 de hectare de teren agricol

Un proiect de lege inițiat în Parlament prevede limitări asupra legislație în vigoare privind piața funciară. Străinii nu vor mai avea posibilitatea să cumpere în România decât cel mult 50 de hectare de teren agricol și asta doar în cazul în care autoritățile române au tratate de reciprocitate cu statele de origine ale acestora sau dacă străinii respectivi sunt căsătoriți cu o persoană de cetățenie română, conform noului proiect de lege, scrie profit.ro.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care în 7 ani de la liberalizarea pieței funciare, România este unul din statele europene care a vândut cel mai mult pământ cetățenilor străini. Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în Guvernul Boc și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, afirma că aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiții.

Legislația actuală prevede că străinii, cetățeni ai unui stat membru al UE, apatrizi cu domiciliul într-un stat membru sau în România, precum și persoana juridică constituită în conformitate cu legislația unui stat membru pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în aceleași condiții cu cele prevăzute pentru cetățenii români și pentru persoanele juridice române.

În proiect legislativ inițiat acum în Parlament se prevede: “cetățeanul străin, apatridul și persoana juridică aparținând statelor terțe pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pe teritoriul țării noastre, în condițiile reglementate prin tratate internaționale, pe bază de reciprocitate, în limita a 50 hectare”.

O dată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, străinii care devin proprietari ai terenurilor agricole nu pot schimba destinația acestora o perioadă de 15 ani.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza