full screen background image

Guvernul vrea să consolideze clădirile cu bulină roşie

Guvernul intenţionează consolideze clădirile cu bulină roşie, chiar împotriva voinţei proprietarilor, dar oferind unele facilităţi, având în vedere că siguranţa colectivă este mai importantă decât interesul individual, potrivit vicepremierului Vasile Dâncu.

”Important este să recunoaştem şi prin fapte, prin legislaţie, prin ceea ce facem noi, în conducerea unei societăţi, că interesul public este superior interesului individual, că există un interes care e deasupra a ceea ce este interesul nostru individual. Atunci când eşti proprietar ai drepturi, dar şi obligaţii, iar statul trebuie să găsească un echilibru între drepturi şi obligaţii. De fapt, trebuie să înţelegem că o comunitate este cea care creează un echilibru între aceste lucruri, între drepturi şi obligaţii şi sunt sigur că vom ajunge şi la noi la un echilibru în acest sens”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în timpul prezentării raportului privind Stadiul de pregătire pentru un cutremur major.

Dâncu a mai spus că Executivul vrea să consolideze clădirile cu bulină roşie, putând invoca chiar şi soluţii de forţă majoră. Potrivit acestuia, proprietarii locuinţelor din clădirile cu risc seismic care intră în programul de consolidare vor primi locuinţe de necesitate, în care vor putea rămâne permanent, primind chiar şi o compensaţie în funcţie de valoarea pieţii.

”Noi trebuie să creăm condiţii ca oamenii să se mute în locuinţe de necesitate, să avem un fond important. Am văzut că Primăria Bucureştiului deja are un proiect destul de consistent în această zonă. Vom da posibilitatea oamenilor, de exemplu, de a rămâne în aceste locuinţe de necesitate pentru totdeauna, dacă sunt oameni care vor să rămână în aceste apartamente noi şi să primească eventual o compensare în funcţie de asta, vom căuta şi soluţii de a oferi compensaţii, de exemplu, financiare celor care acceptă să plece din această zonă. Sunt şi alte soluţii, care sunt soluţii de forţă majoră, ca să spun aşa. Dar acestea le vor preciza cei de la Ministerul Justiţiei, comisiile parlamentare în care o să discutăm despre asta, pentru că e vorba până la urmă de a aduce atingere unui drept la proprietate şi acesta trebuie cumpănit foarte bine, constituţional, dar în acelaşi timp încercăm să apelăm la ideea de comunitate, la ideea că interesul colectiv ar trebui să ne intereseze pe toţi şi fiecare să participăm la contractul social, unde fiecare lasă la o parte din libertăţi în beneficiul unui interes colectiv”, a punctat el.

comments

comments




Leave a Reply

avatar