full screen background image

Despre alimentaţia corectă, cu Ovidiu Sfetcu, de la “Sport Center” Suceava!

Adolescenții sunt cei mai expuși riscului de a suferi tulburări alimentare, deoarece nu se simt niciodată suficient de bine în pielea lor. Anorexia și bulimia, tulburări psihice grave, apar în această perioadă.

Matinalul de miercuri este mereu în compania lui Ovidiu Sfetcu, din partea “Sport Center” Suceava. Matinalii Andrada și Călin au vorbti cu Ovidiu, astăzi, despre alimentația adolescenților și relația ei cu comportamentele deviante!

O alimentaţie corectă asigură creşterea şi dezvoltarea adecvată a adolescenţilor şi îmbună tăţeşte sănătatea şi performanţele şcolare ale acestora. În ultimii ani însă, nutriţia adolescenţilor a suferit un declin. Potrivit studiilor, mai mult de 16% dintre copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani sunt considerati supraponderali, iar 11% dintre adolescenţi sunt clasificaţi ca suferind de obezitate. Din studii reiese că principalii vinovaţi sunt programul de mese dezordonat, gustările prea sărace în substanţe nutritive, dar bogate în calorii, consumul exagerat de produse de patiserie sau de dulciuri, imitarea unor modele prin diete drastice, consumul de băuturi carbogazoase şi sedentarismul.

Ovidiu Sfetcu, Sport Center Suceava: “În medie, necesarul de calorii pentru un adolescent este de 1.800-2.000 kcal la fete şi de 2.200 – 2.500 la băieţi.
Adolescenţii au nevoi crescute de proteine, calciu şi fier: 45-50 de g proteine pe zi, pe care le obţin din consumul de carne, ouă, produse lactate, dar şi din surse vegetale cum sunt fasolea, lintea, cerealele integrale, vegetale cu frunze verzi, ca urzicile, ştevia, spanacul. Nevoile calorice sunt mai mari la adolescenţii sportivi (până la 3.000 kcal), iar pentru cei cu regim vegetarian strict, este necesară suplimentarea alimentaţiei cu fier, calciu şi vitamina B12.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar