full screen background image

Soferii care fumează în maşină în prezenţa copiilor sau a femeilor însărcinate ar putea fi amendaţi

Şoferii care fumează în maşina personală în prezenţa femeilor însărcinate sau a copiilor ar putea primi amendă, potrivit unui amendament depus de iniţiatoarea legii antifumat, deputatul PSD Aurelia Cristea, care a cerut şi interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile pentru copii.

”Aceste amendamente pe care le-am susţinut atunci când iniţiativa legislativă a ajuns la Comisia de buget, finanţe se referă, în primul rând, la anularea amendamentelor pe care le-a depus Comisia de sănătate din Senat şi care se refereau la actuala lege de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, iar suplimentar într-adevăr am corectat nişte lucruri care ni s-au cerut din partea societăţii civile şi a cetăţenilor şi care se referă, în primul rând, la introducerea interzicerii ţigărilor electronice la spaţiile de joacă pentru copii în aer liber, cât şi în spaţii închise care a fost omisă în Legea 15”, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea marţi.

Ea s-a pronunţat în favoarea introducerii interdicţiei de a fuma în maşina personală în prezenţa femeilor însărcinate şi a copiilor.

”Suplimentar, astfel încât este în concordanţă şi cu Decizia CCR şi cu Convenţia ONU privind drepturile copilului, interzicerea fumatului în maşina proprietate personală dacă se află copii sau femei însărcinate”, a adăugat ea.

Deputatul PSD a afirmat că există astfel de prevederi şi în legislaţia altor ţări, oferind exemplu Marii Britanii care anul trecut a adoptat această legislaţie pentru a apăra drepturile copilului.

Întrebată dacă o astfel de intervenţie a statului în viaţa cetăţeanului nu este neconstituţională, Cristea a afirmat că ”dreptul la sănătate primează”, potrivit CCR.

”Tocmai am explicat că aceast amendament este în concordanţă cu decizia CCR din 27 ianuarie prin care se specifică clar că dreptul la sănătate este cel care primează. Şi de asemenea, este în concordanţă cu principiile care stau la baza Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului. Copilul nu se poate apăra, noi trebuie să fim cei care legiferăm astfe încât drepturile lui să nu fie încălcate”, a spus Cristea.

Deputatul PSD a argumentat că astfel va creşte nivelul de conştientizare a cetăţenilor, având în vedere că amendamentele aduse au scopul de face posibil ca în anul 2035 să avem prima generaţie de copii care să nu mai fumeze.

Cât priveşte cazul femeilor însărcinate care fumează, Aurelia Cristea a spus că ”va ajunge şi acolo”. Ea a exclus posibilitatea ca o femeie însărcinată să îşi poată da acordul pentru ca şoferul să fumeze în prezenţa sa.

”Nu există posibilitatea de a-ţi da acordul pentru a te îmbolnăvi tu sau pentru a îmbolnăvi copilul. Mai ales pentru a îmbolnăvi copilul. Nu există posibilitatea unui astfel de acord”, a susţinut Cristea, reamintind că fumatul produce, în România, 42.000 de victime anual.

Cât priveşte cuantumul amenzilor, Cristea a precizat că ”deocamdată” se păstrează cel prevăzut în Legea 15.

comments

comments




Leave a Reply

avatar