full screen background image

Participarea prim-ministrului Dacian Cioloş la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a ONU

În perioada 20-23 septembrie, prim-ministrul Dacian Cioloș va participa la segmentul de nivel înalt al celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se derulează în intervalul 20-26 septembrie, la New York, sub genericul „Obiectivele de dezvoltare durabilă – un efort global pentru transformarea lumii în care trăim”. Organizația mondială va face un nou efort pentru a mobiliza voința colectivă a statelor membre în abordarea problemelor globale din domeniile principale ale mandatului său: menținerea păcii şi securităţii internaționale, cooperarea pentru dezvoltare, promovarea şi protecția drepturilor omului.

„Prezența mea la acest eveniment este menită să sublinieze eforturile României de a fi conectată la agenda globală, dincolo de cea europeană, și de a contribui, la rândul ei, la avansarea acesteia în direcția păcii, securității și dezvoltării sustenabile globale” a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș, înaintea vizitei.

În discursul pe care îl va susține în plenul Adunării Generale a ONU, premierul va pune accent pe modul în care Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă, conținute în Agenda 2030, se reflectă în programele și strategiile Guvernului României. Discursul va face referire la situația de securitate din spaţiile de interes direct pentru România, lansând un apel la comunitatea internațională pentru rezolvarea acestora în conformitate cu principiile Cartei ONU și normele de drept internațional.

Un obiectiv important al vizitei este promovarea candidaturii României la un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate (mandatul 2020-2021).

La invitația Președintelui Obama, premierul va participa la 20 septembrie la Summit-ul pe tema refugiaților organizat la inițiativa SUA. În acest cadru va prezenta contribuția României la efortul comunității internaționale de soluționare a crizei refugiaților. Criza refugiaților este, de altfel, unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc în zilele acestea la New York.

Programul va include, de asemenea, întrevederi cu înalți oficiali ONU (Secretarul General al ONU, Președintele Adunării generale a ONU), precum şi o serie de întâlniri bilaterale cu șefi de stat sau de guvern din state membre ONU.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul se va întâlni cu comunitatea locală de români, precum și cu funcționarii români care lucrează în sistemul ONU. Va mai avea o întrevedere cu reprezentanții principalelor organizații evreiești din SUA cu care va discuta inclusiv despre președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), exercitată anul acesta de către România.

În plan economic sunt prevăzute discuții cu reprezentanți ai unor companii americane.

Din delegație fac parte ministrul afacerilor externe și ministrul mediului, apelor și pădurilor care, la rândul lor, vor participa la o serie de evenimente.

comments

comments




Leave a Reply

avatar