full screen background image

Bani pentru programul Prima Casă! Ministerul Finanţelor vrea să suplimenteze cu 500 de milioane de lei plafonul de garanţii

Statul vrea să suplimenteze cu 500 de milioane de lei plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă. Intenţia Ministerului Finanţelor vine după ce programul a epuizat toate garanţiile. Nu lipsesc însă veştile proaste. TVA-ul aplicat tranzacțiilor imobiliare cu locuinţe noi ar putea sa varieze în funcție de veniturile cumpărătorului. Ceea ce ar duce la eliminarea unor posibili cumpărători prin Prima Casă, informează B1 TV.

Deşi bugetul pentru Prima Casă a mai fost suplimentat cu alte 500 de milioane şi în luna iunie a acestui an, Ministerul Finanţelor se vede nevoit să ceară din nou bani.

”Propunerea vine atât în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, cât şi a celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin „Prima Casă” şi care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să își mai finanţeze tranzacţiile prin Program”, scrie în comunicatul Finanțelor.

Însă tocmai numărul potenţialilor beneficiari s-ar putea reduce. Şi asta din cauza unor noi reguli gândite de statul român. Potrivit Strategiei Naţionale a Locuirii, document aflat în dezbatere publică, TVA-ul aplicat tranzacțiilor imobiliare cu case noi ar putea să varieze în funcție de veniturile cumpărătorului. Etalonul de la care se face diferențierea va fi venitul mediu din România, adică puțin peste 2.000 de lei.

Potrivit propunerii, în cazul în care un apartament este scos la vânzare cu un preț de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri în jur de 2.000 de lei va plăti TVA de 5% și un preț final de 63.000 de euro. Asta în timp ce persoanele cu venituri care depășesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% și un preț final de 72.000 de euro.

Practic măsura aplicării unui TVA diferențiat în funcție de venituri este discriminatorie. Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru același imobil. Mai mult, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă.

Specialiştii în imobiliare susţin că guvernanţii nu îşi vor atinge scopul de a strânge bani mai mulţi la buget, pentru că o astfel de lege e uşor de păcălit.

comments

comments




Leave a Reply

avatar