full screen background image

Filmul “Sieranevada” – proiecții de gală la Suceava, Gura Humorului și Vatra Dornei

“Sieranevada”, o producţie românească mult aşteptată de public, va avea premiere de gală la Suceava, Gura Humorului și Vatra Dornei.

Regizorul Cristi Puiu va participa la premiera de gală din Suceava (Cinema “Modern”, sâmbătă, 10 septembrie, ora 19:00), precum și la cea din Gura Humorului (Casa de Cultură, duminică, 11 septembrie, ora 18:00.

Proiecţia de la Vatra Dornei va avea loc la Casa de Cultură “Platon Pardău”, luni, 12 septembrie, de la ora 18:00, în prezenţa actorilor Ilona Brezoianu și Iulian Puiu.

Pelicula, care îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu, va rula pe marile ecrane din România din 9 septembrie.

Acțiunea din „SIERANEVADA” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu. Jean Paul Bernard, Filip Muresan și Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume. în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul, Cristina Barbu, scenografia, iar Anca Puiu este producător.

Pelicula “Sieranevada” este şi propunerea României pentru nominalizările la Premiul Oscar acordat celui mai bun film străin.

Filmul lui Puiu trebuie să treacă de o etapă preliminară pentru a ajunge printre finaliştii de la gala din februarie anul viitor, iar şansele sunt minime.

De acest lucru este conştient chiar şi regizorul român care a avut puterea să recunoască, într-o intervenţie la TVR, că “povestea cu Oscarul este frumoasă, dar dacă vrem s-o facem să devină adevărată, trebuie să băgăm bani serioşi”.

Cristi Puiu susţine că banii respectivi nu trebuie să meargă neapărat în realizarea filmului, ci mai degrabă în promovarea lui.

“În primul rând trebuie să băgăm bani mulţi în promovarea filmului în Statele Unite. Să cumperi pagini, să organizezi proiecţii, să organizezi dineuri. Gândiţi-vă că sunt ţări precum Grecia, Turcia, care au băgat în promovarea pentru cel mai bun film străin în jur de 2-3 milioane de euro. Noi n-avem banii ăştia”, a fost mesajul transmis de Cristi Puiu.

De altfel, întregul buget pentru realizarea peliculei “Sieranevada” a fost în jur de 1,4 milioane de euro.

Singurul film român care a trecut cu bine peste prima etapă eliminatorie şi a fost la un pas de a fi nominalizat la Oscar a fost “După dealuri”, pelicula lui Cristian Mungiu care prezintă celebrul caz de exorcism de la Mănăstirea Tanacu, judeţul Vaslui.

SIERANEVADA_CRISTIPUIU_POSTER

comments

comments




Leave a Reply

avatar