full screen background image

Din 2017, mai mulţi comercianţi vor fi obligaţi să accepte plăţi cu cardul

Din 2017, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro (spre deosebire de plafonul de 100.000 de euro din prezent) vor fi obligaţi să accepte plăţi cu cardul, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Senat. Totodată, documentul introduce şi obligativitatea agenţilor economici care au terminale de plată şi acceptă acest serviciu să acorde avansuri în numerar, de până în 200 de lei.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost adoptată marţi de Senat, ca primă Cameră sesizată, cu 66 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 22 de abţineri. Pentru a se aplica, proiectul de act normativ, care se află pentru a doua oară în dezbaterile Parlamentului, are nevoie şi de aprobarea Camerei Deputaţilor (Forul decizional).

Concret, documentul citat lărgește sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit, pe de o parte, iar, pe de altă parte, reglementează cadrul juridic pentru acordarea de către comercianți, la terminalele de plată, la cererea clientului, de avansuri în numerar, care nu pot depăși o sumă fixă stabilită, în combinație cu plata aferentă bunurilor și/sau serviciilor achiziționate. O precizare importantă este aceea că, în forma adoptată ieri de senatori, noile prevederi sunt programate să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Revenind la prevederile proiectului, acesta stabileşte că operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată vor fi obligate să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

Aşadar, dacă dispoziţiile propuse vor primi votul decisiv al deputaţilor şi semnătura şefului statului pentru a se aplica, posibilitatea acordării plăţii cu cardul, spre exemplu, a impozitelor şi taxelor locale va deveni obligatorie pentru autorităţile locale, şi nu doar opţională, aşa cum încă se întâmplă în prezent.

Totodată, va creşte semnificativ numărul magazinelor care vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile. Concret, obligaţia va reveni tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro.

„Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit„, scrie în documentul citat. Asta în condiţiile în care, în varianta actuală a OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată este stabilit un plafon de 100.000 de euro, adică de zece ori mai mare faţă de cel propus în proiectul de lege.
Clienţii cu card bancar vor putea să retragă bani direct de la comercianţii care au POS

De asemenea, conform documentului votat marţi de Senat, operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, cu condiţia să fi încheiat cu emitenţii cardurilor un contract privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar.

De altfel, într-o formă anterioară a documentului era stabilit că operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul să fie obligaţi să acorde avansuri de numerar, însă o astfel de reglementare a fost eliminată de către Comisia de buget-finanţe a Senatului, pentru a nu genera „conflicte între comercianţi şi clienţii acestora„.

Aşadar, dacă noile măsuri se vor aplica, POS-urile din supermaketurile, benzinăriile, farmaciile sau magazinele universale care vor accepta serviciul de acordare a avansului de numerar vor putea avea şi funcţia de bancomat pentru clienţi, aşa cum se întâmplă deja în multe ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Totuşi, potrivit propunerii legislative amintite, avansul de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma disponibilă, şi nu suma maximă aflată aflată în numerar, aşa cum era stipulat într-o formă iniţială a proiectului.

Notă: Tranzacţiile privind avansul în numerar se vor asimila retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii vor putea percepe, de la titularul cardului, o sumă care nu va depăși 1% din valoarea avansului acordat.

În altă ordine de idei, agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze, la loc vizibil, un semn privind acordarea avansului în numerar, precum si informaţii privind costurile acestui serviciu.
Băncile, obligate să instaleze terminale de plată la cererea firmelor

Aşa cum am explicat anterior, magazinele care vor accepta sistemul de acordare a avansurilor în numerar vor încheia, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit.

Pe perioada valabilităţii contractelor încheiate în acest sens, băncile acceptante de carduri vor fi obligate să instaleze, la cererea operatorilor economici sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării.

Totodată, potrivit propunerii legislative, băncile vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Amenzi importante pentru operatorii care nu se vor conforma, dar şi pentru bănci

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile legale, programate să intre în vigoare de la anul, vor fi sancţionaţi cu amenzi importante, aşa cum stabileşte proiectul de act normativ. Astfel, instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi etc, dar şi operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică vor risca amenzi între 20.000 şi50.000 de lei dacă vor refuza plata cu cardul.

Totodată, firmele a căror cifră de afaceri depăşeşte 10.000 de euro/anual şi care nu vor accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei.

Tot contravenţie va fi considerată şi lipsa afişării semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum şi lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică retragerea în numerar direct din magazine. Pentru aceste situaţii, legiuitorul propune amenzi cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.

În ceea ce priveşte băncile, potrivit documentului, constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei lipsa asigurării infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată. În schimb, potrivit ultimelor modificări aduse proiectului de lege, refuzul băncilor de a instala, în termenul stabilit de lege (30 de zile de la solicitare), terminalele de plată, se va sancţiona cu amenzi de la 10.000 la 200.000 de lei.
Klaus Iohannis a cerut reexaminarea propunerii

Aşa cum am menţionat şi la începutul articolului, propunerea legislativă analizată azi se află pentru a doua oară în procedura de dezbatere în Parlament. Asta pentru că, după ce a fost aprobată prin vot decisiv de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare, şeful statului a decis să o retrimită pentru reexaminare.

Vă reamintim că, în conformitate cu prevederile din Constituţie, şeful statului poate cere Parlamentului reexaminarea unei legi, înainte de promulgare, o singură dată. În aceste condiţii, proiectul de act normativ a intrat din nou în procedura obişnuită de legiferare în Parlament, acolo unde a trecut deja de prima Cameră sesizată. Dacă va primi şi votul final al deputaţilor, propunerea legislativă va fi retrimisă pentru promulgare Preşedinţiei, moment din care Klaus Iohannis va avea zece zile la dispoziţie de la primirea legii adoptatepentru a o promulga, în forma primită.

De altfel, introducerea unui termen rezonabil pentru intrarea în vigoare a noilor dispoziţii a fost chiar unul dintre principalele motive pentru care preşedintele ţării a cerut reanalizarea propunerilor, astfel încât să se permită tuturor autorităților publice, băncilor, operatorilor economici și clienților să își conformeze și să își adapteze conduita cu prevederile noi.

Potrivit cererii de reexaminare a documentului, înaintată de şeful statului pe 7 iunie, „legea transmisă la promulgare conține unele prevederi ce pot genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”.

Klaus Iohannis a fost de părere că, în forma pe care a primit-o, legea prezintă mai multeerori materiale, fiind necesară reanalizarea unor articole şi reaşezarea acestora, astfel încât să nu fie legiferate reglementări inexistente. Mai mult, în opinia preşedintelui, trebuie corelate adecvat şi prevederile care vizează sancţionarea comercianţilor care refuză să acorde avansuri în numerar.

Nu în ultimul rând, trebuia clarificată şi expresia “numerarul aflat la dispoziția comercianților”, pentru a se şti dacă aceasta se referă la suma existentă în casă sau la suma alocată de comerciant acestui tip de operațiuni. De altfel, acest aspect a fost clarificat de senatorii din Comisia de buget-finanţe, care au amendat proiectul de act normativ în acest sens şi au stabilit că, în cazul în care numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma disponibilă, şi nu suma maximă aflată aflată în numerar.

Notă: Noile prevederi aplicabile operatorilor economici erau progamate să intre în vigoare pe 20 mai, însă cum documentul citat nu şi-a încheiat parcursul legislativ până atunci (nu a fost promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial), acest lucru nu s-a întâmplat. De altfel, în forma aprobată de senatori, noile reglementări sunt programate să se aplice începând cu 1 ianuarie 2017.

Atenţie! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

comments

comments




Leave a Reply

avatar