full screen background image

Bacteria E-Coli descoperită la probe prelevate din 8 județe, printre care şi Suceava

Inspectorii sanitari veterinari au descoperit prezența Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante și o fermă din județele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, Olt și Prahova, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Probele prelevate au provenit din sanitație carcase de ovină și bovine, carne tocată de vită, cârnați amestec subțiri, pastă de mici, telemea de oaie și lapte crud bovină.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul Planului Național de Control, demarat în 16 mai 2016, au prelevat probe, în perioada 8 august — 2 septembrie, din județele Argeș, Alba, Bacău, Botoșani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, București, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vâlcea și Vaslui.

Au fost prelevate și analizate un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitație carcasă bovine, sanitație carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnați amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) și lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, brânză telemea oaie, cașcaval, caș ovine, brânză proaspătă, iaurt).

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte.

“Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-au depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control. Din informațiile furnizate de IISPV, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, distribuția probelor analizate până la această dată, pe categorii de produse și rezultate obținute pentru detecția E.coli verotoxigenă (VTEC) a fost următoarea: 58 probe carne (pulpă vită, carne tranșată vită, pulpă mânzat, gulaș vită etc.) din care 57 probe cu rezultat negativ (98%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (2%); 100 probe carne preparată (mici, cârnați, hamburger, frigărui, pastramă etc.) din care 93 probe cu rezultat negativ (93%) și 7 probe cu rezultat pozitiv (7%); 88 probe carne tocată (carne tocată porc, carne tocată vită, carne tocată amestec) din care: 87 probe cu rezultat negativ (99%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (1%); 80 probe lapte crud de vacă din care 79 probe cu rezultat negativ (98,75%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (1,25%); 146 probe produse lactate (telemea, brânză maturată, caș, cașcaval, iaurt, smântână) din care 145 probe cu rezultat negativ (99,3%) și 1 probă cu rezultat pozitiv (0,7%); 160 probe sanitație de pe carcase bovine, din care 157 probe cu rezultat negativ (98%) și 3 probe cu rezultat pozitiv (2%); 86 probe sanitație de pe carcase bovine, din care 69 probe cu rezultat negativ (80%) și 17 probe cu rezultat pozitiv (20%)”, precizează ANSVSA.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

comments

comments




Leave a Reply

avatar