full screen background image

6 septembrie – Cu sau fără telefoane mobile?

Trăim într-o perioadă în care informația este doar la un clik distanță. Așa auzim peste tot și e adevăr mult în această zicere. Doar că sursele de informare sunt atât de diverse și multe, iar timpul fiecăruia atât de limitat în aparență, încât dăm crezare primei surse pe care o găsim. O fi pentru că mulți știm că în presă e deontologic să publici abia după ce ai verificat din trei surse diferite valabilitatea informației. Iar dacă au verificat alții pentru noi, ce sens are să mai risipim timpul personal?!

Și, uite așa, se ajunge la contradicții legate de subiecte ce ar trebui să fie clare. De informații care ar fi firesc să fie congruente, indiferent de sursa din care vin. Și pentru că mai e foarte puțin până va suna clopoțelul începerea orelor, să ne referim la acest subiect: școala.

Citesc pe facebook un titlu scris cu litere mari și groase: “Uniformele în școli și fără telefoanele mobile”. Mai jos de titlul ce aparține unui cotidian local, comentarii ce exprimă bucuria la aflarea veștii. În aceeași zi, merg la școală și mi se comunică într-o ședință cu profesori că elevii L-au prins pe Dumnezeu de un picior. Că au o grămadă de drepturi, printre care și acela de a utiliza telefoanele mobile în timpul orelor.

Și-mi zic, atunci, că nu e chiar un noroc acesta, cu informația care circulă repede. Pentru că, în aceeași problemă, a telefoanelor mobile, informația e contradictorie. Au sau nu au voie cu telefoane elevii la școală?

Răspunsul la această întrebare este, de fapt, atât de simplu! Dar e necesar a citi mai departe de titlu un articol de ziar sau să nu dai crezare doar rezumatului făcut de alții unui Ordin de ministru. Și dacă timpul e limitat pentru unii în a se informa corect, dar nemăsurat pentru comentarii și dat cu părerea, zic să dau o mână de ajutor și utilizatorilor de facebook – părinți și profesorilor.

Pentru că scrie negru pe alb în Hotărârea Guvernului 44/2016, la capitolul interdicții, Art.15 litera g): “să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă”.

Prin urmare, telefoanele mobile sunt interzis a fi folosite, dacă profesorul nu își dă acceptul. Iar folosirea lor este doar în scop educativ sau dacă se ivește o urgență. Cu alte cuvinte, ca și în anii trecuți, elevii vor avea telefoanele la ore. Doar că în cazul în care le vor folosi în scopuri neortodocse vor putea fi sancționați, conform regulamentului școlii. Adică linia de mijloc între ce a înțeles o parte dintre părinți și ceea ce a înțeles o parte dintre profesori.

Cu linia aceasta de mijloc, e tare greu în ultima vreme… Dar poate fi de folos o doză de educație!

comments

comments




Leave a Reply

avatar