full screen background image

Amenzi de aproape 100.000 de lei aplicate de poliştii suceveni, în cadrul acţiunii “Blocada”

Poliţia Română a desfăşurat, în luna august, acţiunea “Blocada”, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.

Sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel teritorial s-au desfăşurat acţiuni preventiv-reactive, la care au participat poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.

În perioada 29 – 31 august, la nivelul judeţului Suceava, au fost derulate 10 acţiuni punctuale şi 10 filtre rutiere, fiind constatate 16 de infracţiuni.

Au fost constatate 6 infracţiuni de natură judiciară, 6 infracţiuni la regimul rutier şi 4 alte genuri de infracţiuni.

Zilnic, 209 poliţişti au fost prezenţi în teren, în această perioadă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi activităţilor ilicite.

De remarcat faptul că, datorită prezenţei sporite a efectivelor de poliţie în teren, 7 infracţiuni au fost constatate în flagrant.

Au fost aplicate şi 280 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 96.475 de lei, şi au fost confiscate bunuri în valoare de 12.555 de lei.

În scopul prevenirii evenimentelor rutiere şi impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, au fost aplicate 224 de sancţiuni la OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Au fost reţinute 21 de permise de conducere, 4 pentru depăşirea regimului legal de viteză şi 17 pentru depăşiri neregulamentare şi alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Se poate exemplifica cu un caz petrecut marţi, 30 august, când la orele 20.40 un echipaj de poliție a oprit pentru control, pe DJ 209A, în localitatea Mihăiești, comuna Horodniceni, un autoturism al cărui conducător auto emana halenă alcoolică.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie de autovehicule, iar numerele de înmatriculare provizorii ale autoturismului sunt expirate din 04.12.2014.

În cauză s-a întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere”, „conducerea unui autovehicul neînmatriculat” și „conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului”, ce va fi soluționat procedural.

Recomandări ale poliţiştilor:

Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului.

De asemenea, este bine să vă interesaţi cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.

Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic!
Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.

Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat.
Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.

Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar