full screen background image

26 august – Weekend la Cetatea de Scaun a Sucevei

E vineri, deci weekend și încă vară. Timp pentru relaxare. De scurtă durată, ce-i drept. Așa că mă gândesc deja cum aș putea să-mi petrec zilele libere în zonă, pentru că drumurile ce leagă Suceava de destinații interesante din țară încă nu-mi dau curajul să plec prea departe, în scurtul timp pe care îl am la dispoziție.

Nu m-am decis, încă, ce voi face. Și asta nu pentru că ar fi prea multe variantele pe care le am. Dimpotrivă. În schimb, pot să vă sugerez dumneavoastră o ieșire de weekend în familie, ieșire pe care am făcut-o și eu de curând. La Cetatea de Scaun a Sucevei.

Îmi veți spune că ați tot vizitat-o, încă din vremea când erați elevi și de vreo câteva ori în ultimii ani cu musafirii pe care i-ați avut de prin alte județe. Și că nu sunt pre multe de văzut și de făcut. Până mai ieri, aș fi spus și eu la fel. Aș fi recomandat vizitarea oricărei alte cetăți cu mai multă căldură, decât pe cea din municipiul nostru. Pentru că, exceptând zidurile vechi, chiar nu era mare lucru de văzut. Iar dacă nu te numărai printre cei cunoscători într-ale istoriei, să dai lămuriri copilului pe care îl însoțeai, acesta pleca doar cu imaginea unor ziduri reci.

Dar ați vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei în ultimele luni? Dacă nu, am să vă spun că acum chiar merită. Că nu mai este doar “o cetate în ruine”, cum afli la o scurtă căutare pe internet, din enciclopedia liberă Wikipedia, Că și-a schimbat mult înfățișarea, nu doar pe exterior, ci mai ales în interior. Încăperile nu mai sunt doar niște spații răcoroase și întunecoase. Arme, manechine și câteva piese de mobilier încearcă să aducă atmosfera trecută. Și, poate lucrul cel mai de apreciat de către cei mici, proiecții cu soldați ce îți explică rostul exponatelor. La fel de interesantă mi-a părut și cartea în care sunt proiectate povestiri istorice pe care le poți citi în ritmul în care îți dorești. Și toate astea, la un preț de bun simț.

E drept, acum, că încă mai e de lucrat în privința toaletelor și a teraselor din preajma cetății. Dar subiectul acesta poate fi tema unei alte discuții.

Deci weekendul acesta, dacă nu plecați pe alte meleaguri, faceți popas la Cetatea de Scaun a Sucevei. E rost de relaxare și de educație. În doze mai mari și mai mici.

comments

comments




Leave a Reply

avatar