full screen background image

Diaspora riscă să stea iar la cozi interminabile pentru a putea vota la parlamentare

Se apropie alegerile parlamentare, iar guvernanții nu au învățat nimic din experiența neplăcută din 2014, astfel că românii din diaspora riscă să fie iar victimele unui sistem bolnav.

Până în acest moment nu se știe exact nici măcar unde se vor deschide secții de votare, a spus ministrul delegat pentru Diaspora, Maria Ligor, potrivit stiripesurse.ro.

Se pare că problema este cu secțiile de votare suplimentare. Conform legii, acestea se fac doar la solicitarea românilor din Diaspora, însă cetățenii nu prea se înghesuie să se înscrie în Registrul Electoral pentru că în Diaspora circulă zvonul că aceste liste vor ajunge la ANAF și românii nu doresc să riște.

MAE a dat asigurări că listele nu vor ajunge la ANAF, dar românii tot se tem.

Tocmai de aceea, este posibil ca în zone cu mari aglomerări de români să avem o singură secție de votare, care va conduce invariabil la cozile formate și la prezidențialele din 2014.

”Nu vă putem da un număr concret pentru că lucrurile diferă de la țară la țară. Dacă am stabili un număr fix, asta ar însemna că am avea țări unde, dacă avem un număr mai mic n-am putea organiza secții de votare. În analiza pe care Ministerul de Externe o face împreună cu AEP, de altfel, vom lua în seamă o serie întreagă de criterii, nu doar acesta numeric. Acolo unde au fost secții de votare anterior, așa cum spuneam la alegerile din anii anteriori 2008, 2012, 2014, deci, practic, dorim să confirmăm ceea ce am avut anterior. Dacă românii au fost obișnuiți să voteze la anumite secții de votare de fiecare dată, acele secții de votare vor fi înființate și de această dată.

În plus de asta, vom ține seama și de prezența la vot din anii anteriori și de repartizarea geografică, pentru că dacă sunt distanțe foarte mari, atunci se ține cont și de acest criteriu. Deci nu este doar un singur criteriu pe care îl avem sub analiză (…) Sigur că vom ține cont de situația din 2014. Legea în vigoare îți permite ca la Londra, de exemplu, să poți să faci mai mult de o secție de votare pe lângă Ambasadă, nu doar una”, a declarat Ligor, pentru stiripesurse.ro.

comments

comments




Leave a Reply

avatar