full screen background image

Festivalul Uniunii Internaționale de Cinema continuă la Suceava

Până pe 26 august, are loc, la Suceava, cea de-a 78-a ediție a Festivalul Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA), care va reuni, timp de o săptămână, peste 150 de cineaști din 25 de țări ale Europei și din afara acesteia.

Manifestarea va aduce pe ecranul Cinematografului Modern, din Suceava, un adevărat regal de filme realizate de cineaștii amatori sau profesioniști în devenire, din țările membre.

Festivitatea de deschidere va avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei, în data de 19 august, începând cu ora 18:00.

Pe parcursul celor șapte zile vor avea loc proiecții ale filmelor țărilor membre, fiecare națiune având la dispoziție o oră după un program ce poate fi consultat pe pagina web www.unica2016.ro.

Pe perioada proiecțiilor din cadrul Festivalului UNICA, intrarea în sala de cinema este liberă, în limita locurilor disponibile.

Jurizarea acestei competiții internaționale de film este asigurată de: Jacqueline Pante (Italia) — președinte, Eugy Van Gool (Belgia), Pia Kalatchoff (Elveția), Ivan Kozlenko (Ucraina), Zuzana Koludova (Slovacia), Stanimir Trifanov (Bulgaria) Florin Paraschiv (România).

Festivalul UNICA are și o secțiune de tineret, denumită generic, Young UNICA, cuprinzând studenți de profil cinematografic și alți tineri pasionați selectați de țările participante.

Pentru ediția din acest an, la inițiativa Clubului Video Art, prin finanțarea Primăriei municipiului Suceava și cu sprijinul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava se asigură, în mod gratuit, cazare, masă, și o serie de ateliere de film coordonate de profesioniști pentru un număr de 20 de tineri din țările membre ale uniunii.

Întreaga manifestare UNICA se derulează cu sprijinul Primăriei Municipiului Suceava, Consiliului Județean Suceava, Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrului Cultural Bucovina, Casei de Cultură a Studenților Suceava, Inspectoratului Școlar al Județului Suceava, Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, Asociației Națională a Cinecluburilor din România și a Clubului Video Art al elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș”, comitetul de organizare fiind format din primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, președintele Clubului Video Art, Viorel Ieremie, vice-președintele Asociației Naționale a Cinecluburilor din România, Emil Mateiaș, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Mihai Dimian, directorul adjunct al Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, Anca Greculeac, directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, directorul Casei de Cultură a Studenților Suceava, Valentin Ianoș, secretar general Cezar Olariu și susținut prin activitatea a mai mult de 50 de profesori, studenți și elevi voluntari.

UNICA (Union International du Cinema), este o organizație membră a Consiliului Internațional de Cinema, Televiziune și Comunicare audiovizuală, din cadrul UNESCO. Creată în 1937 la Paris, UNICA și-a definit foarte clar, de la bun început, obiectivele.

Între acestea menționăm: promovarea realizării de filme și videoclipuri, ca instrument al comunicării internaționale, încurajarea cooperării culturale între națiuni, reprezentarea membrilor săi în cadrul UNESCO, cât și recunoașterea independenței și libertății de expresie a acestora. Ediția precedentă a Festivalului UNICA a avut loc la Sankt Petersburg, iar ediția din 2017 va avea loc la Berlin.

Președintele executiv al Comitetului de organizare al Festivalului UNICA 2016 este prof. Viorel Ieremie, iar vice-președinte este prof.univ.dr. Mihai Dimian.

Radio VIVA FM este partener media al evenimentului.

Unica

comments

comments




Leave a Reply

avatar