full screen background image

Dragnea ameninţă cu anticipate în cazul în care președintele Klaus Iohannis nu numeşte premierul PSD-ALDE

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că s-ar putea ajunge la alegeri anticipate dacă Iohannis nu va desemna premierul PSD-ALDE după alegerile parlamentare, potrivit Mediafax.

„Încredere 100% nu am (că va desemna premierul PSD-ALDE, n.r.), sunt foarte sincer. Foarte mulţi spun că nu va respecta nici cutuma, nici spiritul Constituţiei, nici votul popular şi va încerca să forţeze o majoritate prin tot felul de mijloace. (…) Îmi doresc ca preşedintele României, acum domnul Iohannis, să respecte votul popular pentru a fi linişte şi stabilitate în ţară, pentru a nu ajunge la alegeri anticipate”, a afirmat Dragnea la Antena 3.

Liviu Dragnea a mai precizat că PSD va avea o majoritate ”serioasă” cu ALDE și să nu vrea ca preşedintele să nu ţină cont de votul popular şi să încerce să îşi impună un premier.

„Eu cred că influenţa preşedintelui Iohannis în PNL este uriaşă (…) până la o limită este o situaţie firescă. Am auzit şi eu poteci făcute ziua, noaptea spre Cotroceni. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu. Ştiu că cert nu are o astfel de relaţie cu PSD. Ştiu că şi-ar dori un guvern al lui, adică un guvern format de PNL. Este firesc. Sper să nu depăşească o limită la alegeri”, a adăugat el.

Dizolvarea Parlamentului este situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate, lucru care se poate realiza potrivit articolului 89 din Constituţie.

„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată”, se arată în legea fundamentală.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza