full screen background image

Alimentele de post cu aditivi periculoși

Specialiştii în alimentaţie fac un anunţ îngrijorător pentru populație! Doar 10% din produsele de post nu conţin aditivi alimentari, cunoscuţi publicului ca celebrele “E-uri”. Datele reies dintr-un studiu comandat de Asociaţia Pro Consumatori.
31 de aditivi de tip “E-uri” au fost descoperiţi de specialiştii celor de la Protecţia Consumatorilor în alimentele de post testate în cadrul campaniei “să învăţăm să înţelegem eticheta”.
Obiectivul studiului a fost prezentarea posibilelor efecte ale aditivilor asupra sănătăţii consumatorului. Printre produsele testate de APC s-a numărat fasolea bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu şi acid citric, salata de Humus cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric, fulgi pentru piure de cartofi cu metabisulfit de sodiu sau sosul de maioneză cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar.
Potrivit studiului, 24 din cei 31 de aditivi pot fi periculoşi organismului. Cu toate acestea, specialiştii în nutriţie se arată sceptici faţă de rezultatele studiului:
“Acest mit ca E-urile ar fi dăunătoare sănătății, nu se susține deloc. Există anumite E-uri, anumiți aditivi, care pot deveni riscuri pentru sănătate, dar în momentul în care aceste riscuri sunt dovedite științifice, E-ul respectiv e scos de pe listă. E inseamna acceptat în UE.
Nu sunt ei toxici în mod direct, ci pot ascunde o calitate slabă a celorlalate ingrediente. De exemplu un potențiator de aromă poate ascunde sau poate da un gust bun unei rețete pe care altfel nu ai fi putut să o mănânci. Vorbim acolo de o proteină de soia, poate de uleiuri vegetale de proastă calitate”, a declarat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.
Cât despre cele mai sănătoase mâncăruri pentru post. “O persoană care dorește să țină post ar trebui să porneascaă de la alimentele de bază, alimentele naturale și să își construiască propriile rețete folosind mai puțin alimentele din supermarket care au eticheta de aliment de post”, adaugă acesta.

comments

comments




Leave a Reply

avatar