full screen background image

Peste 30 de aditivi alimentari, găsiți în compoziţia mai multor sortimente de îngheţată

Vara a fost dintotdeauna anotimpul îngheţatei şi al băuturilor răcoritoare. Nu e de mirare că, sub razele toride ale soarelui, nimeni nu mai stă să citească ce scrie pe eticheta produsului cumpărat.

Mare atenţie: o anchetă efectuată de Asociația Pro Consumatori a găsit peste 30 de aditivi alimentari în compoziţia mai multor sortimente de îngheţată. Unii, extrem de periculoși pentru sănătate şi favorizează apariția sindromului ADHD la copii.

“Înghețatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, în majoritatea lor, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, gelatină animală, amidon, zahăr adăugat sub diverse forme și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de zahăr adăugat, coloranți artificiali, conservanți și arome artificiale, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice”, a spus președintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu.

În plin sezon vânzările la îngheţată explodează, iar oamenii nu acordă prea mare importanţă produselor pe care le cumpără de la orice colţ. Asociația Pro Consumatori a analizat 64 de sortimente de înghețată cu diverse arome și a constatat că acestea conțin peste 30 de aditivi alimentari, unii extrem de periculoși pentru sănătate. Speciliaștii atrag atenția că unele E-uri favorizează apariția sindromului ADHD la copii şi a altor boli devastatoare pentru organismul uman.

Ancheta scoate la iveală informaţii uluitoare. Specialiştii în alimentaţie spun că “înghețata industrială este produsă cu multe luni înainte de consum și este preparată din lapte praf, concentrate și sucuri de fructe și numeroși aditivi. În timpul răcirii se introduce aer în compoziție, ceea ce face ca îngheţata să îşi mărească volumul cu până la 130%.

În cele 64 de sortimente de înghețată s-au identificat 31 aditivi alimentari, unii cu impact devastator pentru organism. Dacă aceste produse sunt oferite copiilor, sănătatea le poate fi afectată grav. De exemplu, E124 este un colorant sintetic care produce reacții alergice, fiind responsabil și pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului, considerat a fi cancerigen în multe țări. Produce afecțiuni ale stomacului, ale vezicii urinare, ale măduvei osoase și ale colonului. Acest aditiv crește și aportul zilnic de plumb și aluminiu din organism si este interzis în țări precum Norvegia, Finlanda și din anul 2000 este interzis și în SUA.

Înghețată cu arome

1 din 2 înghețate cu arome conține caragenan

4 din 5 înghețate cu arome conțin acid citric

1 din 7 înghețate cu arome conțin extract de coșenilă/specie de gândaci

Înghețată din fructe, mai bine zis cu cantități infime de suc de fructe

9 din 10 înghețate cu fructe/suc de fructe conțin acid citric

3 din 10 înghețate cu fructe/suc de fructe conțin caragenan

1 din 7 înghețate cu fructe/suc de fructe conțin extract de coșenil

comments

comments




Leave a Reply

avatar