full screen background image

Banii de navetă ai elevilor, doar parțial decontați

Abandonul şcolar a crescut cu două procente în ultimii trei ani şi a ajuns la peste 19 la sută. E consecinţa unei măsuri din 2013, prin care banii de navetă pentru elevi au fost plafonaţi la maximum 26 de lei pe 3 kilometri.

De atunci, 35.000 de elevi s-au văzut în situaţia de a nu mai putea merge la şcoală. Elevii, părinţii, sindicaliştii şi mai multe organizaţii neguvernamentale cer Ministerului Educaţiei să deconteze integral naveta şcolarilor.

 

În Constanţa, asociaţia care îi reprezintă pe elevi a trimis Guvernului şi Ministerului Educaţiei o scrisoare prin care cer să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă ce prevede decontarea întregii navete.

Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța: „În prezent, discuțiile avansează foarte greu și pe zi ce trece tot mai mulți elevi abandonează școala pentru că nu au bani să ajungă la cursuri.”

Măsura plafonării banilor de navetă, la 26 de lei pe kilometru, a fost luată pentru că transportatorii măriseră preţurile.

Marius Nistor, președintele FSE-Spiru Haret: „Lovitura puternică nu a fost la adresa transportatorilor, pentru că ei și-au menţinut în continuare aceleaşi prețuri. Lovitura a fost dată familiilor elevilor și bineînțeles beneficiarilor primari ai educaţiei, respectiv elevii.”

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt la Ministerul Educaţiei: „E unul dintre obiectivele ministerului acela de a găsi soluţie la această nevoie, respectiv decontării navetei elevilor. Există studii în minister, făcute de colegii noştri, care arată clar pe de o parte şi diferenţele de tarife practicate de transportatori pe aceeaşi distanţă.”

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că 125.000 de elevi au beneficiat de bani de navetă în anul şcolar trecut. Ministerul a plătit 7 milioane de lei, dar ca să acopere toţi banii de navetă este nevoie de 18 milioane de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar