full screen background image

Regele Mihai nu va participa la funeraliile Reginei Ana

Regele Mihai I nu va fi prezent, cel mai probabil, în România la funeraliile Reginei Ana, care i-a fost consoartă timp de 68 de ani, întrucât starea de sănătate a Majestăţii Sale este una precară. Anunţul a fost făcut de avocatul Familiei Regale a României, şi pare să fie confirmată de faptul că în programul detaliat al funeraliilor, făcut public marţi de Casa Regală, numele regelui nu apare nicăieri.

Majestatea Sa Regina Ana a României a încetat din viață luni, 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveția. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din orașul Morges, a anunţat Familia Regală.

În prezentarea programului funeraliilor regale nu se fac precizări despre o eventuală prezenţă a Regelui Mihai I la ceremoniile ce vor începe pe 9 august, odată cu sosirea în România a trupului neînsufleţit al Reginei Ana, şi se vor încheia pe 13 august, cu înmormântarea propriu-zisă.

Ultimele informaţii oficiale despre starea de sănătate a Regelui Mihai I au venit la începutul lunii iulie, chiar de la Principele Radu. Acesta afirma atunci că “lucrurile sunt așa cum oricine și le poate imagina” şi că starea de sănătate a regelui “nu poate să meargă spre mai bine”. “Partea bună a lucrurilor este că nu există niciun motiv de îngrijorare imediată, în sensul că organismul funcționează, dar la fiecare săptămână și lună care trece este din ce în ce mai fragil și din ce în ce mai în nevoia de a fi ajutat”, spunea atunci principele Radu. “Nu este foarte mult de spus, este doar o foarte tristă scădere a puterilor, fără să fie în mod special ceva îngrijorător acum”, adăuga Principele Radu.

Diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică, regele Mihai a fost externat în martie dintr-o clinică din Lausanne, într-o stare generală stabilă, necesitând tratamentul și recuperare de lungă durată și atentă supraveghere.

Regina Ana a României a murit, luni, la vârsta de 92 de ani, într-un spital din Elveţia şi urmează să fie înmormântată pe 13 august la Curtea de Argeş. Trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus în România mrţi, 9 august, urmând ca apoi să aibă loc funeraliile regale, conform tradiţiei. Regina Ana va avea parte de o ceremonie catolică, la Bucureşti, iar slujba de înmormântare va fi oficiată în rit ortodox. La ceremoniile ce vor avea loc începând cu 9 august sunt aşteptaţi înalţi oficiali ai statului român, dar şi europeni şi mondiale, precum şi membri ale altor case regale din lume.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza