full screen background image

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a încep anul fără manuale

Elevii de la clasele a XI-a şi a XII-a nu vor avea nici în anul şcolar 2016-2017 manuale din cauză că Ministerul Educaţiei a întârziat procedura de achiziţionare a manualelor. Editorii de carte spun că nu mai au timp fizic să tipărească toate cărţile. Ei ar trebui sa imprime trei milioane de manuale care să ajungă pe băncile şcolilor pe 12 septembrie, când încep cursurile noul an şcolar. Dar negocierile abia au început.
Cristian Gresanu, preşedintele Uniunii Editorilor din România: „Nu cred că până în data de 10-15 septembrie se pot furniza manuale pentru că e vorba de o cantitate foarte mare, durează foarte mult achiziționarea hârtiei, tipărirea efectivă a manualelor, transportul.” Elevii spun că ei au făcut nenumărate demersuri pentru a avea manuale de la începutul anului şcolar.
Vlad Ştefan, preşedintele consiliului Naţional al Elevilor: „Procedura ministerului de selecție a editurilor e destul de greoaie. Sperăm că până la începutul anului școlar să existe o eficiență în ce privește implementarea manualelor în școli.

Nu e normal ca în 2016, după cinci ani de la emiterea legii educației, în continuare elevii claselor a 11- a și a 12-a să nu aibă manuale disponibile.” În luna iunie, o instanţă din Constanţa le-a dat câştig de cauză elevilor care au dat Ministerul Educaţiei în judecată pentru că nu asigură manuale gratuite liceenilor din ultimele clase.
În replică, oficialii Ministerului Educţiei susţin că manualele vor fi gata până când începe şcoala. Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei: „Toate demersurile secretarilor de stat care au atribuții pe acest domeniu într-acolo se îndreaptă.”

Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să dea banii pentru manuale cel târziu până la finalul lunii iulie, astfel încât până pe 12 septembrie, trei milioane de cărţi să ajungă pe băncile elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza