full screen background image

USV participă în proiectul Erasmus pentru tinerii antreprenori

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava anunță participarea în proiectul BYE-8 Boosting Young Entrepreneurs, ciclul 8, în cadrul programului COSME EYE – Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus pentru tinerii antreprenori), finanțat de Comisia Europeană prin EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises).

Coordonatorul proiectului este Camera de Comerț din Milano, Italia (FORMAPER), iar consorțiul este format din 11 parteneri din 9 state europene: Belgia, Spania, Polonia, Italia, Grecia, Cipru, Marea Britanie, România și Olanda.

Erasmus pentru tinerii antreprenori ajută antreprenorii europeni aspiranți să își dezvolte abilitățile necesare pentru a demara și/sau conduce cu succes o mică afacere în Europa. Antreprenorii noi (New Entrepreneur – NE) se întâlnesc și schimbă cunoștințe și idei de afaceri cu un antreprenor cu experiență (Host Entrepreneur – HE) cu care efectuează un stagiu și colaborează pe o perioadă cuprinsă între 1 și 6 luni. Schimbul este finanțat parțial de Comisia Europeană.

USV a devenit astfel Punct local de contact (Intermediary Organisation – IO) în Romania. Echipa proiectului este formată din lector univ. dr. Ana-Maria Cozgarea (Manager proiect), conf. univ. dr. Carmen Chasovschi, conf. univ. dr. Carmen Boghean și prof. univ. dr. Constantin Filote. Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni și se adresează tuturor antreprenorilor din România dar, în egală măsură, și antreprenorilor din Republica Moldova.

Antreprenorul nou (NE) beneficiază de formare la locul de muncă într-o întreprindere mică sau mijlocie în unul din statele UE. Această experiență va facilita demararea cu succes a afacerii proprii sau va consolida noua întreprindere. Ca beneficii suplimentare, menționăm accesul la piețe noi, cooperarea internațională și eventualele posibilități de colaborare cu parteneri de afaceri din străinătate.

Antreprenorul gazdă (HE) beneficiază de idei inovative și utile companiei proprii din partea unui antreprenor nou. Acesta poate avea abilități sau cunoștințe de specialitate într-un domeniu pe care antreprenorul gazdă nu le stăpânește suficient. Majoritatea antreprenorilor gazdă au fost atât de mulțumiți de această experiență, încât au decis să găzduiască alți antreprenori noi ulterior.

Este o colaborare reciproc avantajoasă care oferă perspective asupra altor piețe sau parteneri de afaceri europeni, precum și modalități diferite de a face afaceri. Pe termen mediu, se beneficiază de oportunități importante de networking (socializare/colaborare) și, pe termen lung, se poate decide continuarea colaborării, eventual ca parteneri de afaceri (de exemplu, întreprinderi de tip „joint venture”, activități de subcontractare, relații contractant-furnizor etc.).

Erasmus pentru tinerii antreprenori este finanțat de Comisia Europeană fiind derulat în țările membre ale UE, cu ajutorul punctelor locale de contact, care au competențe în acordarea de sprijin pentru afaceri. Activitățile acestora sunt coordonate la nivel european de către Oficiul de sprijin al programului. De la demararea programului (2009) până anul trecut, au fost înregistrate 12353 de înscrieri (61% antreprenori noi), 9317 de antreprenori au fost acceptați și 3257 au beneficiat de relații de schimb. România se află pe locul al treilea în ceea ce privește numărul de antreprenori noi, după Italia și Spania.

Promovarea programului și procesul de recrutare a celor două categorii de antreprenori care vor beneficia de schimburi de experiență și colaborări în țările membre ale Uniunii Europene au început deja și vor continua până la sfârșitul proiectului. Pentru înscrierea și procesarea candidaturilor programul utilizează o platforma electronică, IT Management Tool, care reprezintă, în același timp, spațiul oficial de întâlnire și contact între entitățile implicate.

Pentru a beneficia de programul COSME EYE, un ANTREPRENOR NOU trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
• Să fie un antreprenor potențial, hotărât să creeze o afacere pe baza unui plan de afaceri sau un antreprenor care și-a creat propria afacere în ultimii 3 ani;
• Să fie motivat și dispus să se angajeze într-o relație de afaceri cu un antreprenor experimentat, dintr-o țară a Uniunii Europene;
• Să fie pregătit să participe la dezvoltarea activității antreprenorului gazdă.
Suma alocata pentru un antreprenor tânăr este de 2700 euro, cu posibilitatea de suplimentare.

Documente necesare pentru înscriere:
• Plan de afaceri
• CV (Europass)

Pentru a beneficia de programul COSME EYE, un ANTREPRENOR GAZDĂ trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
• Să conducă o afacere de succes de mai mult de 3 ani;
• Să fie proprietarul/managerul unei întreprinderi mici sau mijlocii sau să facă parte din consiliul de administrație al unei întreprinderi;
• Să caute idei noi pentru compania proprie și să urmărească extinderea activităților pe noi piețe europene, fără cheltuieli suplimentare.
Documente necesare pentru înscriere:
• CV (Europass) al proprietarului/managerului companiei
• Prezentarea companiei

Toate etapele asociate participării la programul COSME EYE se desfășoară pe platforma electronică IT Management Tool și sunt monitorizate și validate de USV în calitate de Punct local de contact și EASME.

Informații și detalii despre procedura de înscriere și selecție:
http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/index.php
http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/page.php?cid=5&pid=018&ctr=RO&country=Romania

Universitatea Ștefan cel Mare Suceava ca Punct local de contact Erasmus pentru tinerii antreprenori
http://www.entrepreneurship.usv.ro/

Persoana de contact: Ana-Maria Cozgarea

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza