În ședința Colegiului Prefectural de miercuri, 27 iulie, prefectul Constantin Harasim va prezenta evaluarea planului de acțiuni pentru realizarea obiectivelor cuprinse în programul de guvernare, la semestrul întâi.
Iată materialul prezentat de Harasim:
“În conformitate cu prevederile Legii nr. 340/2004, privind prefectul şi instituţia prefectului şi ale Hotărârii Guvernului nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004, la nivelul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a fost întocmit Planul de acţiuni pe anul 2016, la nivelul judeţului Suceava, pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare 2016.
Având în vedere că elaborarea Programului de Guvernare a vizat aplicarea sa doar pe perioada acestui an, promovând în primul rând identificarea soluțiilor cu efect pozitiv și crearea bazei unei dezvoltări de structură care să se reflecte pe termen lung, prioritățile de dezvoltare ale județului cuprinse în Planul de acţiuni au fost stabilite în concordanță cu obiectivele acestui document programatic major.
Cele 11 capitole ale Planului de acțiuni au fost structurate pe 144 obiective cu 479 acţiuni.
Până la data de 30 IUNIE 2016, au fost realizate cele 37 acțiuni care au avut termenul scadent în această perioadă, rămânând un număr de 272 acțiuni cu termene de raportare până la sfârșitul anului 2016, și un total de 170 acțiuni din care 72 cu caracter permanent, 8 lunare, 55 trimestriale, 3 semestriale, 32 conform graficelor/calendarelor stabilite anual.
În continuare, voi face o sumară prezentare a realizărilor și progreselor înregistrate în derularea atât a acţiunilor cu termen de finalizare în semestrul I 2016, cât și a unora, care se impun a fi menționate, cu toate că prin atingerea obiectivului aferent lor a fost alocată durata întregului an. Printre acestea, în cadrul primului capitol ÎNTĂRIREA DEMOCRAȚIEI ELECTIVE ȘI A STATULUI DE DREPT CARE SĂ CREEZE PREMISELE RESETĂRII MEDIULUI POLITIC DIN ROMÂNIA. LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI, obiectivul Organizarea în condiții tehnice și de legalitate a proceselor electorale vizează îndeplinirea tuturor cerințelor pentru desfășurarea în condițiile legii a alegerilor locale și a celor parlamentare. În ceea ce privește desfășurarea alegerilor locale care au avut loc în data de 5 iunie 2016, organizate de Instituția Prefectului-județul Suceava, acțiunea a fost îndeplinită în bune condiții, urmând ca în perioada următoare să pregătim organizarea alegerilor parlamentare.
De asemenea, la capitolul ACCELERAREA PROCESELOR DE REFORMARE A STATULUI, CREŞTEREA PERFORMANŢEI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE, Consiliul Județean Suceava a reușit înainte de termenul prevăzut actualizarea monografiei economico-militare a județului, cu toate că pentru îndeplinirea acțiunii se alocase întregul an. Astfel, în luna mai 2016, lucrarea a fost finalizată, adoptându-se totodată Hotărârea Consiliului Județean Suceava nr. 83/27.05.2016.
Următorul capitol al Planului de acțiuni pe anul 2016 este destinat EDUCAȚIEI ȘI SĂNĂTĂȚII, având prevăzut conform calendarului realizarea a 18 acțiuni la data de 30.06.2016. Dintre acestea, în domeniul educației, menționăm îndeplinirea cu succes de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava în colaborare cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și Unităţile şcolare din reţea a asigurării consilierii individuale şi pregătirii elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a în vederea promovării în condiţii bune a examenelor naționale, precum și a obiectivului privind coordonarea desfașurării evaluărilor naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. De asemenea, o altă acțiune realizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a vizat organizarea şi desfăşurarea Programului „Școala altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!” care s-a derulat în fiecare unitate școlară din județ. Totodată facem mențiunea că la nivelul județului s-au realizat vizite de evaluare externă de către experţii ARACIP pentru acreditarea sau autorizarea unor noi specializări/ calificări profesionale în vederea asigurării condiţiilor pentru funcţionarea reţelei şcolare judeţene pentru toate nivelurile de învăţământ şi specializare. O altă acțiune importantă realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a constat în Monitorizarea programelor de tip ”A doua șansă”, ”After school” care s-a finalizat înainte de data stabilită de 1 iulie. Tot în acest domeniu, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă a realizat la termen informarea şi consilierea elevilor din unitate şi a părinţilor privind orientarea şcolară şi profesională, acțiune în cadrul căreia au participat toţi elevii claselor a VIII-a şi a XI-a, definitivându-se, astfel, documentaţia privind opţiunile acestora.
În domeniul SĂNĂTATE, implementarea Programelor naţionale, promovarea integrităţii şi întărirea capacităţii de control, asigurarea de servicii medicale şi farmaceutice în scopul realizării unei asistenţe medicale corespunzătoare, accesibilitatea populaţiei la servicii medicale de specialitate în țară și străinătate, modernizarea infrastructurii, precum şi realizarea de campanii de informare şi conştientizare a populaţiei reprezintă principalele obiective pentru anul 2016.
În Planul de acțiuni de la nivelul județului, obiectivul ce a urmărit modernizarea infrastructurii de sănătate a fost îndeplinit cu un real succes prin finalizarea lucrărilor efectuate la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin reabilitarea secțiilor de Pneumologie și Oncologie, precum și prin amenajarea unui spațiu pentru instalarea unui aparat radiologic performant.
Lucrările de modernizare a acestui important obiectiv județean vor continua și în perioada următoare. În acest sens, în trimestrul I s-a realizat expertiza tehnică pentru modernizarea corpului F, urmând ca până la data de 31.07.2016 să se finalizeze studiul de fezabilitate pentru extinderea și modernizarea a 2-3 nivele ale Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
Pentru creşterea competitivităţii AGRICULTURII judeţului Suceava şi a dezvoltării spaţiului rural, în anul 2016 se urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective: valorificarea potenţialului agricol, implementarea şi extinderea formelor moderne de organizare în sectorul vegetal şi zootehnic, sprijinirea activităţii din domeniul industriei alimentare, promovarea şi dezvoltarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale; pregătirea campaniei de depunere a cererilor de sprijin pe suprafaţa 2016; acordarea ajutoarelor comunitare pentru producătorii agricoli şi a subvenţiilor de la bugetul de stat; apărarea sănătăţii animalelor şi prevenirea îmbolnăvirilor la oameni, precum și ridicarea gradului profesional al agricultorilor.
Acțiunile prevăzute pentru a fi realizate în cursul semestrului I au avut ca obiective majore:
– pregătirea campaniei de depunere a cererilor unice de plată aferente campaniei 2016
– acordarea de sprijin financiar, comunitar și subvenții de la bugetul național, în sectorul agricol-vegetal şi zootehnic
Pentru îndeplinirea acestora în primul semestru s-au desfășurat 3 sesiuni de instruire a funcționarilor publici din Centru județean APIA în sistem videoconferință.
În ceea ce privește acțiunea desfășurată de Centrul județean APIA, Primirea cererilor unice de plată pentru schemele sau măsurile de sprijin, plătite din fonduri europene şi de la bugetul naţional, cu toate că termenul de depunere a acestora a fost prevăzut în data de 5 iulie a anului curent, deci în afara perioadei analizate a primului semestru, doresc totuși să menționez faptul că acesta a fost realizat, astfel, pentru o suprafață de 199.034,73 ha, fermierii au depus un număr de 49.816 cereri. De asemenea, la data de 30 iunie, s-a realizat la termen controlul administrativ prevăzut pentru cererile unice de plată aferente campaniei anului 2015, înregistrându-se efectuarea plăților pentru un număr de 46.688 fermieri, în cuantum de 115.208.727,73 lei.
Acțiunea Centrului județean APIA, Acordarea unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor, inițial trebuia să se desfășarea în perioada lunilor februarie – martie 2016, însă s-a prelungit printr-o nouă sesiune de depunere a cererilor, până la data de 06.06.2016. În cadrul acestei acțiuni au fost depuse un număr total de 2.358 cereri pentru lapte, din care, în urma evaluării au fost eligibile 2.343, și 4 cereri pentru porcine.
Capitolul 7, DEZVOLTAREA SOCIALĂ, CULTURĂ, MINORITĂȚI, MEDIU, TINERET ȘI SPORT cuprinde obiective precum promovarea unei protecții sociale active și încurajarea unei culturi a responsabilității individuale, echilibrarea pieței locale a muncii, facilitarea accesului la formare profesională, sprijinirea dialogului angajator – persoană în căutarea unui loc de muncă și gestionarea eficientă a drepturilor de prestații sociale.
În acest sens, se urmărește intensificarea acţiunilor de control a instituţiilor abilitate, la agenţii economici pe linia modului de respectare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă. Se monitorizează modul de aplicare a prevederilor Codului Muncii – Legea nr. 53/2003 şi a altor acte normative privind dreptul muncii, precum şi a clauzelor contractelor de muncă şi respectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Cele mai multe acțiuni din acest domeniu nu au avut termen de realizare în acest semestru, deoarece 30 de acțiuni au un caracter permanent, iar 109 acțiuni se derulează până la sfârșitul anului 2016, din care: 64 cu raportare la 31 decembrie, 39 cu raportare trimestrială și 6 acțiuni conform graficelor/calendarelor stabilite anual. Se poate vedea și pe situația centralizatoare.
În ceea ce privește componenta destinată TINERETULUI ȘI SPORTULUI din cadrul acestui capitol, au fost realizate cele 3 obiective care au avut ca termen trimestrul al II-lea al primului semestru al anului 2016. În acest sens, Direcția Județeană de Sport și Tineret în colaborare cu organizații neguvernamentale și Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava a desfășurat acțiuni ce au constat în:
– informarea tinerilor cu privire la activitatea centrelor de tineret ca alternativă de petrecere a timpului liber în Suceava și Baia Mare;
– activități de voluntariat;
– precum și evenimente destinate tinerilor în cadrul cărora au fost promovate limbile străine și stimularea dialogului dintre aceștia.
Protecţia mediului este un element esenţial pentru creşterea calităţii vieţii în comunităţile umane. În acest domeniu au fost stabilite obiective concrete pentru anul acest an, cum ar fi:
– urmărirea respectării legislaţiei de mediu;
– îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de monitorizare a calităţii principalilor indicatori de mediu;
– intensificarea acţiunilor pentru educarea, sensibilizarea şi conştientizarea cetăţeanului faţă de problematica protecţiei mediului;
– combaterea schimbărilor climatice şi controlul poluării industriale;
– conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural;
– limitarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Au fost îndeplinite acțiunile privind protecția mediului care au avut termenul de realizare în cadrul primului semestru al anului în curs. Astfel, obiectivul ce a vizat elaborarea și publicarea pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava a Raportului privind calitatea aerului înconjurător în conformitate cu cerinţele Legii nr. 104/2011 la nivelul judeţului Suceava pentru anul 2015, a fost îndeplinit la termenul prevăzut pentru trimestrul I al anului 2016, iar în ceea ce privește realizarea Inventarului judeţean anual al emisiilor de poluanţi în atmosferă, ce avea ca termen de realizare data de 31.05.2016, acesta s-a decalat, din cauza modificărilor şi problemelor în funcţionarea aplicaţiei naţionale SIM, finalizându-se până în prezent etapa de introducere a datelor de către raportori şi de validare a acestora de către Agenția pentru Protecția Mediului. Acestei faze îi urmează demararea etapei de introducere a factorilor de emisii calculate conform dispoziţiilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
În anul 2016, direcţiile de acţiunile în sfera RELAȚIILOR EXTERNE, se focalizează pe intensificarea colaborării internaţionale, cooperarea cu instituţiile din sistemul de securitate internă al Uniunii Europene, întărirea cooperării cu instituţiile vamale, în special a celor din Ucraina, şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale stabilite cu unităţi administrativ – teritoriale din alte ţări, a colaborării transfrontaliere, precum și a schimburilor de experienţă între localităţi din judeţul Suceava cu unele similare din alte ţări.
În cadrul Parteneriatelor pe care le are județul Suceava cu Regiunile Cernăuți și Ivano-Frankivsk din Ucraina, cu Voievodatele Podkarpackie și Silezia din Polonia cu Regiunea Schwaben din Germania, în perioada evaluată acțiunile s-au desfășurat conform calendarului și le veți găsi descrise pe larg în materialul integral postat pe site-ul instituției noastre.
În realizarea obiectivului privind continuarea demersurilor pentru semnarea unor noi înţelegeri de colaborare, remarcăm întâlnirea din data de 12 mai 2016 dintre Ambasadorul Republicii Austria în România și reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, ai Instituției Prefectului – judeţul Suceava, ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ai Federației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Suceava, precum și ai unor investitori austrieci.
În domeniul gestionării FONDURILOR EUROPENE, la nivelul judeţului Suceava se urmărește monitorizarea implementării proiectelor aflate în derulare, promovarea instrumentelor structurale aferente exerciţiului bugetar 2014 – 2020, continuarea procesului de absorbţie a fondurilor europene prin promovarea PNDR 2014 – 2020. De asemenea, avem în vedere diseminarea informaţiilor europene, consilierea autorităţilor şi instituţiilor locale în ceea ce priveşte accesarea noilor fonduri, astfel încât, să contribuie la creşterea capacităţii bugetare destinate dezvoltării economice şi sociale durabile a localităţilor. În acest sens sens, remarcăm o acțiune lunară a Instituției Prefectului-județul Suceava, respectiv realizarea și postarea pe site-ul propriu a Buletinelor informative de afaceri europene care totodată au fost diseminate serviciilor publice deconcentrate, autorităților publice locale și ONG-urilor.
Din cele 29 de acțiuni prevăzute pentru acest an, 8 acțiuni au avut termen de finalizare în semestrul I. Dintre acestea menționăm realizarea la termen a proiectelor Consiliului Județean Suceava care se referă la modernizarea unor drumuri județene, inclusiv transmiterea rapoartelor de monitorizare a sustenabilității obiectivelor respective. Astfel, la nivelul perioadei analizate, referindu-ne la proiectele Reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia, Medicină în situaţii şi ocazii de urgenţă – răspuns prompt la provocările transfrontaliere stadiul de realizare al acestora este în proporție de 100%. La data de 30.06.2016, proiectul O clădire de patrimoniu-muzeu pentru mileniul III este finalizat, urmând ca în cel mai scurt timp să se rezolve problema unui contract de servicii care vizează închirierea spațiului pentru depozitarea patrimoniului cultural mobil și transportul acestuia înapoi în muzeu.
Realizarea Planului de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare pentru anul 2016 la nivelul judeţului Suceava este monitorizată trimestrial, motiv pentru care vă rugăm încă o dată să vă implicaţi în continuare cu aceeași responsabilitate în segmentul specific activităţii instituţiei pe care o conduceţi, în vedere realizării acţiunilor pe care le-aţi propus pentru următoarea perioadă din acest an.
În situațiile în care vă confruntați cu probleme în realizarea acțiunilor propuse vă rugăm să întreprindeți din timp demersurile necesare din competența legală pe care o aveți în domeniul dumneavoastră de activitate și totodată insistăm cu rugămintea de a aduce la cunoștința instituţiei prefectului toate problemele cu care vă confruntați astfel încât printr-o colaborare instituțională eficientă să putem interveni în vederea finalizării acțiunilor propuse.”
Leave a Reply