full screen background image

Gabriel Oprea a primit verdict de plagiat de la Comisia de științe juridice a CNATDCU

Fostul vicepremier și lider UNPR Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de științe juridice a CNATDCU. Urmează ca la 1 august, într-o ședință a Consiliului general, forul de decizie supremă al CNATDCU, să se voteze dacă teza de doctorat a lui Oprea devine un plagiat recunoscut oficial, informează surse, în exclusivitate, pentru Digi24.ro.

Sentința asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost deja stabilită și de către un grup de lucru, dar și de către Comisia de științe juridice a CNATDCU. La ședința de la 1 august a Consiliului general al CNATDCU, unde sunt convocați 47 de membri – președinți și vicepreședinți de comisii de specialitate, se va stabili oficial dacă Oprea a plagiat. Din acel moment, în cazul în care verdictul specialiștilor în științe juridice ai CNATDCU rămâne neschimbat, retragerea titlului de doctor pentru Oprea devine o formalitate în cazul în care fostul ministru de Interne și vicepremier nu îl contestă.

Acuzația de plagiat la adresa lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a apărut în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că întreaga lucrare a celui care pe atunci era ministru de Interne și vicepremier, nu conținea niciun citat cu ghilimele.

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București și îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD, avocat penalist în portofoliul căruia se află clienți din lumea politică, de la Adrian Năstase la Dan Ioan Popescu și fost rector al Universității private Nicolae Titulescu.

Lucrarea lui Oprea, potrivit acuzațiilor, prezintă paragrafe și pagini întregi copiate, potrivit unor surse ar fi vorba de zeci de pagini din cele circa 250 ale tezei.

Se pare că Oprea ar fi copiat masiv dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, și, de asemenea, dintr-un specialist în dreptul penal al perioadei interbelice, Constantin Turai, care, în 1938, a publicat lucrarea „Plângerea prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicațiunea română”. În investigația jurnalistei Emilia Șercan se arată că și istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să i se atribuie dreptul auctorial și fără să fie introdus în ghilimele.

Comisia de Etică a Universității București s-a pronunțat, în septembrie anul trecut, în privința tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, considerând-o un plagiat. Marian Popescu, președintele Comisiei citate, a spus că a identificat mai multe formule de copiere în lucrarea lui Gabriel Oprea – nu doar copy&paste, nu doar citări fără ghilimele, ci și copiere de idei, reformulate pe scurt.

Titlul de doctor obținut de Gabriel Oprea coincide cu înaintarea acestuia în cariera politică. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe funcții în care a fost numit de către premierul de atunci, Adrian Năstase, între care a fost prefect al Capitalei, consilier și secretar de stat în cabinetul fostului lider al PSD, pentru ca, anul 2005 sa-l prindă unul dintre principalii oameni de decizie ai PSD. În paralel, Oprea a devenit profesor și îndrumător de doctorate la Academia Națională de Informații Mihai Viteazu (a SRI).

Din iulie anul trecut și până acum, mai mulți dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzați de plagiat. Opt dintre ei au cerut recent să li se retragă titlul de doctor, obținut sub coordonarea lui Gabriel Oprea și la Școala doctorală a Academiei SRI. Între aceștia, se află oameni politici, precum Radu Stroe (și el fost ministru de Interne), Mihai Stănișoară (consilier prezidențial, cu rang de ministru, pe probleme de apărare), Romeo Raicu, parlamentar PNL (fost PDL), aflat în conducerea Cimisiei parlamentare SIE, dar și nepoata lui Oprea, Loredana Radu (avocată a lui Victor Ponta) sau secretara acestuia, Adela Popescu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar