full screen background image

Licitaţii ale Primăriei Suceava, blocate din cauza proastei legislaţii

Dacă până la jumătatea lui 2016 s-a lucrat în baza unor anumite prevederi legale, în prezent activitatea se desfăşoară conform unui nou pachet legislativ, potrivit cărora toate achiziţiile Primăriei municipiului Suceava fac obiectul Sistemului de Achiziţii Publice (SEAP).

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, salută noile prevederi, însă nu este de acord cu unele efecte ale acestora, „care blochează activitatea Primăriei, şi pentru care trebuie găsite soluţii”.

Harşovschi susţine că achiziţiile, pornind de la o simplă cutie de vopsea, şi continuând cu erbicidele, nu mai trec prin serviciile specializate ale administrativului municipal, ci sunt numai de competenţa Serviciului „Achiziţii publice”, în cadrul căruia lucrează doar 4 salariaţi.

Cu toate că executivul a organizat concurs pentru angajarea a unui nou lucrător, cei 5 înscrişi iniţial au dat bir cu fugiţii, neprezentându-se la examen, pe motiv că posturile respective sunt neatractive.

Harşovschi: “În trecut, toate acestea se făceau pe vechea lege, de către serviciile de specialitate al fiecărui compartiment în care erau necesităţi, fiind verificatr de Serviciul de achiziţii. Acum, serviciul de specialitate trebuie să facă referatul, după care merg la Serviciul de achiziţii, care este format din 4 persoane, dar care este foarte aglomerat, motiv pentru care avem, poate, şi un mic blocaj în procedurile de licitaţie. În momentul de faţă, avem mai multe proceduri de licitaţii, inclusiv unele mici, prin care trebuie să cumperi doar o cutie de vopsea, ne blochează activitatea destul de mult. Însă, acum, cele mai multe, sunt contestate.”

Viceprimarul Sucevei a făcut referire la contractul de reparare şi întreţinere a infrastructurii rutiere, program multianual în valoarea de 34 de milioane de lei, şi în catul căruia asocierea Florconstruct, Con Bucovina Suceava&Tehnic Asist Botoşani a contestat desemnatul câştigător – Autotehnorom şi OPR Asfalt.

Harşovschi: “Multele notificări făcute de către CNSC înseamnă blocarea acestui serviciu, de aceea sperăm ca, în perioada următoare, să dispară aceste contestaţii, pentru că legea nu prevede foarte multe restricţii sau penalităţi la adresa celor care contestă sau care şi-au făcut un obicei de a contesta în mod necondiţionat anumite licitaţii.”

Harşovschi a exemplificat cu licitaţia pentru amenajarea viitoarei Zonei de agrement a reşedinţei de judeţ, învingătoarea Civica Suceava fiind contestată de abonata la lucrări în Suceava, Victor Construct Botoşani.

Harşovschi: “Aceasta din urmă contestă clarificările făcute de Primărie la anumite întrebări privind licitaţia. Acest lucru ne face să rămânem blocaţi cu creditul de 10 milioane de lei luat de la CEC, însă vestea bună este că împrumutul nu este purtător de dobândă decât după ce facem prima tragere.”

În evaluare se află procedura de licitaţie pentru amenajarea infrastructurii de drumuri şi parcări din noul cartier „Europa”, cât şi cea pentru modernizarea străzilor „Mihail Sadoveanu” şi „Bogdan Vodă”, şi acesta având suferit de pe urma demersurile îngreunate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar