full screen background image

Industria cinematografică din România ar putea crea 4.000 de locuri de muncă

Industria cinematografică din România, dacă ar primi ajutorul statului, ar crea 4.000 de locuri de muncă noi. Impactul asupra economiei ar fi de circa un miliard de lei. nici statul nu ar ieși în pierdere, recuperându-și ajutoarele din creşterea taxelor plătite de această industrie. Sunt calculele făcute de către o companie de audit şi care se referă la producţia de filme în România. Filmele pot fi de asemenea o forma importantă de promovare turistică.

Consultanții companiei PriceWaterhouseCoopers propun ca statul să subvenționeze un sfert din bugetul filmării unor producții străine în România și să îi scutească de jumătate din impozitul pe venit pe străinii care vin să filmeze în ţara noastră, scrie Digi24. Potrivit estimărilor, o astfel de schemă de ajutor de stat ar face ca industria locală de film să crească de cinci ori față de prezent. Efortul bugetar s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de euro pe an, dar beneficiile ar fi mult mai mari.

În România ar fi realizate filme de 250 de milioane de euro și, prin sosirea cineaștilor străini în țara noastră, ar fi create până la 4.000 de locuri noi de munca. În acelaşi timp, turismul din România ar beneficia de promovare.

Un exemplu este Noua Zeelandă, unde pesiajele au fost popularizate de seria Stapânul Inelelor. SI deșertul Tunisiei a atras turiști după ce a găzduit secvențe din Războiul Stetelor, iar serialul Urzeala Tronurilor a ajuns sa promoveze destinații din mai multe țări europene, inclusiv din Croația.

În România, potrivit statisticilor, au fost filmare doar 17 filme, cu 10 mai puține decât în 2014. Dintre producțiile de anul trecut doar 7 au fost în colaborare cu studiourile străine.

comments

comments




Leave a Reply

avatar