full screen background image

Premierul Dacian Cioloș participă la Summitul Asia-Europa din Mongolia

Prim-ministrul Dacian Cioloș participă la cel de-al 11-lea Summit ASEM (Reuniune Asia-Europa, care se desfășoară la Ulan Bator, între 15 și 16 iulie), eveniment important în relațiile economice și politice dintre țările europene și asiatice.

Summitul ASEM aniversează anul acesta 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa și Asia (ASEM – Asia Europe Meeting), prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt în capitala Mongoliei, Ulan Bator.

România este reprezentată la nivel înalt, printr-o delegație condusă de Prim-ministrul României, Dacian Cioloș.

Reuniunea are, pe lângă semnificația sa simbolică, și obiectivul de a face un bilanț de activitate după 20 de ani și de a adopta liniile directoare pentru viitorul cooperării între Europa și Asia. Tema principală a Summit-ului este “20 de ani de ASEM: parteneriat pentru viitor prin conectivitate”, premierul roman urmând a avea o intervenție circumscrisă acestei teme.

Discuțiile din cadrul Summit-ului au în vedere consolidarea celor trei paliere de cooperare în cadrul ASEM: asigurarea păcii și stabilității în lume; dezvoltarea economică; creșterea contactelor la nivelul societății între Asia și Europa.

Liderii politici de pe cele două continente vor dezbate subiecte de interes global, cum sunt schimbările climatice, dezvoltarea durabilă și sistemul comerțului internațional, reducerea riscului și managementul dezastrelor, securitatea energetică, alimentară și managementul apelor.

Reuniunea din Mongolia este o nouă ocazie pentru România de a-și reafirma poziția de partener tradițional al statelor asiatice, precum și dorința de a-și dezvolta relațiile politice și economice cu acestea.

Asia – Europe Meeting (ASEM) este un forum multilateral pentru dialog și cooperare între Europa (cele 28 de state membre UE, Norvegia și Elveția) și Asia-Pacific (ASEAN, 4 parteneri strategici ai UE – China, India, Japonia și Republica Coreea -, precum și Federația Rusă, Kazahstan, Australia, Noua Zeelandă, Pakistan, Bangladesh, Mongolia). ASEM aniversează 20 de ani de existență.

comments

comments




Leave a Reply

avatar